Μπορεί να μη μας αρέσει να τη συζητάμε ή να ακούμε να μιλάνε γι’ αυτήν, αλλά το να μας ταλαιπωρεί είναι πολύ χειρότερο, οπότε ας τη γνωρίσουμε και, κυρίως, ας μάθουμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε.
Εκπαιδεύοντας… το έντερο
Η δυσκοιλιότητα –αν και δεν είναι ένα ευχάριστο ή κομψό θέμα συζήτησης– είναι ένα κοινό πρόβλημα και μάλιστα πολύ… επίκαιρο. Όσο οι ρυθμοί της ζωής γίνονται πιο πιεστικοί, κάνοντάς μας να νιώθουμε μεγαλύτερο άγχος, να τρώμε χειρότερα, να ασκούμαστε λιγότερο, να αφιερώνουμε περιορισμένο χρόνο στον εαυτό μας, και στην τουαλέτα κατ’ επέκταση, τόσο η δυσκοιλιότητα κερδίζει έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν πρέπει να αφήσουμε να εδραιωθεί. Τα καλά νέα; Είναι στο χέρι μας να καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε το έντερό μας και να το βοηθήσουμε να λειτουργεί καλά. Ας δούμε πώς.
Πρώτα η διερεύνηση
Πριν αποφασίσουμε ότι η δυσκοιλιότητα που μας ταλαιπωρεί ή οι διαφορές που παρατηρούμε στις κενώσεις μας είναι αθώες και οφείλονται στο στρες, στην κακή μας διατροφή, στο ότι δεν πίνουμε πολύ νερό, δεν ασκούμαστε, παίρνουμε κάποια φάρμακα κ.λπ., θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υποκρύπτεται κάποιο πρόβλημα. Έτσι, αν παρατηρήσουμε κάποια ξαφνική αλλαγή στις κενώσεις και τις συνήθειές μας όσον αφορά στην τουαλέτα, και διαρκούν κάποιες εβδομάδες, όπως αίμα, πόνος, κόπρανα σκληρά ή μη σχηματισμένα, ξαφνική δυσκοιλιότητα, διάρροιες κ.λπ., θα πρέπει να επισκεφθούμε γαστρεντερολόγο ώστε να διερευνήσουμε τι μπορεί να συμβαίνει και τι υποκρύπτεται πιθανώς πίσω από αυτές τις αλλαγές.
Τι είναι η δυσκοιλιότητα
Συχνά μπερδευόμαστε και πιστεύουμε ότι αν δεν πηγαίνουμε κάθε μέρα στην τουαλέτα έχουμε δυσκοιλιότητα. Δεν είναι όμως έτσι. Το πόσο συχνά πηγαίνουμε στην τουαλέτα είναι ένα προσωπικό χαρακτηριστικό. Αν πηγαίνουμε από 3 φορές την ημέρα ως 3 φορές την εβδομάδα, μιλάμε για έναν φυσιολογικό ρυθμό. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα δυσκοιλιότητας όταν δεν πηγαίνουμε στην τουαλέτα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα ή όταν τα κόπρανά μας είναι σκληρά και μας δυσκολεύουν ή όταν μας συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Είτε αυτή είναι μία κατάσταση που βιώνουμε συνήθως, είτε μας συμβαίνει ξαφνικά (όπου χρειάζεται περαιτέρω και πιο λεπτομερής διερεύνηση), μιλάμε για δυσκοιλιότητα.
Για ένα έντερο που λειτουργεί ρολόι
Για να βοηθήσουμε το έντερό μας και να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να:
*Πίνουμε πολύ νερό (2 λίτρα καθημερινά). Επίσης, τα περισσότερα άλλα υγρά (π.χ. χυμοί) βοηθούν στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου.
*Αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να καθόμαστε στην τουαλέτα (με τα πόδια μας ανασηκωμένα, σαν να προσπαθούμε να ακουμπήσουμε τα γόνατα στη μύτη μας), ώστε να εκπαιδευτεί το έντερό μας. Δεν είναι ανάγκη να πιεζόμαστε, αρκεί να συνηθίζουμε σιγά σιγά ότι είναι καλό να πηγαίνουμε στην τουαλέτα σε τακτικές ώρες.
*Ασκούμαστε. Το περπάτημα –ιδανικά, το έντονο– αλλά και οποιαδήποτε μορφή άσκησης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
*Τρώμε. Η διατροφή έχει καθοριστική σημασία στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τρόφιμα με ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, όσπρια) καθώς επίσης μέλι και ελαιόλαδο θα βοηθήσουν πολύ στο να γίνουν τα κόπρανα πιο μαλακά. Υπάρχουν βέβαια και τα προβιοτικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τα βρίσκουμε σε τρόφιμα (π.χ. γιαούρτι) ή σε συμπληρώματα διατροφής.
Τι μπορεί να φταίει
Για τη δυσκοιλιότητα μπορεί να φταίνε πολύ απλοί λόγοι, όπως είναι η αλλαγή του προγράμματός μας. Το ότι αλλάξαμε περιβάλλον, κάναμε ένα ταξίδι ή βρήκαμε νέα δουλειά ή ξυπνάμε διαφορετική ώρα, παίρνουμε πρωινό και φεύγουμε από το σπίτι είναι από τους συνήθεις λόγους που δεν επισκεπτόμαστε την τουαλέτα τόσο συχνά όσο άλλοτε. Επίσης, άλλοι παράγοντες, όπως είναι το στρες, τα φάρμακα, η εγκυμοσύνη, το ότι δεν ασκούμαστε, δεν τρώμε σωστά, δεν πίνουμε πολύ νερό, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.λπ., μπορεί να ευθύνονται για τη δυσκοιλιότητα.
Να πάρω φάρμακα;
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αλλά δεν είναι σκόπιμο να τα παίρνουμε πριν διερευνήσουμε την αιτία της κατάστασης ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Άλλωστε, δεν θέλουμε να «κακομάθουμε» το έντερό μας και να επαφίεται στην εξωτερική βοήθεια, αυτήν των φαρμάκων, ώστε να λειτουργεί καλά. Αν, παρ’ όλα αυτά, τα χρειαστούμε, υπάρχουν επιλογές τόσο στην εναλλακτική όσο και στη συμβατική ιατρική που μπορούν να μας βοηθήσουν.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλη Σαζανίδη, γαστρεντερολόγο-ηπατολόγο.