Για μακροζωία και καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση είναι καλή ιδέα να παντρευτούμε!
Της Άννας Δάλλα
Σε ένα γκάλοπ, αυτό το ερώτημα θα έπαιρνε πιθανότατα αντικρουόμενες απαντήσεις. Κάποιοι θα υποστήριζαν σθεναρά την αξία του έγγαμου βίου και άλλοι θα τον απέρριπταν μετά βδελυγμίας. Πρόκειται, άλλωστε, για υποκειμενικές απόψεις, βασισμένες σε προσωπικές εμπειρίες. Ποια είναι, όμως, η θέση της επιστήμης; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επιστήμονες όχι μόνο θα σύστηναν έναν ευτυχισμένο γάμο, αλλά θα τον «συνταγογραφούσαν» κιόλας, αφού βάσει ερευνών τελικά κάνει καλό στην υγεία. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καταχρήσεις, αρρωσταίνουν πιο σπάνια, δεν αμελούν τις εξετάσεις τους, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και όταν χρειαστεί να νοσηλευτούν παραμένουν στο νοσοκομείο λιγότερες μέρες από τους ανύπαντρους. Να μερικά από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του γάμου:
Προστατεύει την καρδιά
Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 6.051 ασθενών, ηλικίας 63 ετών κατά μέσο όρο, που έπασχαν από στεφανιαία νόσο. Βρήκαν ότι σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι καρδιοπαθείς ήταν 24% πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία. Ειδικότερα, ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος ήταν 40% μεγαλύτερος για όσους δεν παντρεύτηκαν ποτέ, 41% για τους διαζευγμένους και 71% για τους χήρους. Την εξήγηση εντοπίζουν οι ειδικοί στο γεγονός ότι οι παντρεμένοι έχουν μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη, συντροφιά και φροντίδα. Επίσης, φινλανδική έρευνα έχει δείξει ότι οι παντρεμένοι, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα απ’ ό,τι οι ελεύθεροι και οι ελεύθερες.
Καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι είναι μόνοι –σε αντίθεση με εκείνους που βρίσκονται σε μακροχρόνια σταθερή σχέση– είναι πιο πιθανό να έχουν υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη κ.ά. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aston, στο Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας, οι παντρεμένοι κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν εξαιτίας παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με καρδιαγγειακές νόσους, όπως είναι η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2.
Χαρίζει χρόνια ζωής
Σύμφωνα με πολλές έρευνες, ο έγγαμος βίος μάς προσθέτει χρόνια ζωής, και κυρίως στους άνδρες, στους οποίους η θετική επίδραση φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις γυναίκες. Για του λόγου το αληθές, έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην οποία συμμετείχαν 1.265 άτομα ηλικίας 50-70 ετών, επιβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι πιο αυξημένος για όσους ζουν μόνοι σε σύγκριση με όσους ζουν με σύντροφο. Επίσης, σε παλαιότερη βρετανική έρευνα παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στους εργένηδες, τους διαζευγμένους και τους χήρους, 50-65 χρόνων, ήταν 2,5 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τους παντρεμένους της ίδιας ηλικίας. Τέλος, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ έδειξε ότι οι παντρεμένοι έχουν 71% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και 14% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους μετά από μια καρδιακή προσβολή.
Θωρακίζει την ψυχική υγεία
Τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες, εφόσον έχουν ζήσει ως παντρεμένοι, ακόμα κι αν δεν είναι πλέον σε έναν γάμο, αλλά είναι χήροι ή διαζευγμένοι, απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική υγεία και λιγότερο στρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).
Προσοχή: Ο γάμος να μην έχει συγκρούσεις
Οι ειδικοί τονίζουν πως όταν μιλούν για γάμο και συμβίωση αναφέρονται στον ευτυχισμένο γάμο, χωρίς καβγάδες και σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα, έρευνα των πανεπιστημίων της Νεβάδα και του Μίσιγκαν βρήκε ότι ο δυστυχισμένος γάμος είναι πολύ επιβαρυντικός για την υγεία, πιθανώς τόσο όσο το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.