Μύθοι και παρανοήσεις υπάρχουν για πολλά θέματα της σύγχρονης καθημερινότητας. Ένα από αυτά είναι η υγεία και ειδικότερα ο καρκίνος του μαστού, ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι μύθοι και ποια η αλήθεια.
Της Άννας Δάλλα
Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου και ο συχνότερος στις γυναίκες. Περίπου η 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Το ευχάριστο είναι ότι οι πιθανότητες πλήρους ίασης είναι πολύ μεγάλες, ειδικά όταν βρεθεί σε αρχικό στάδιο. Γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις (υπερηχογράφημα και μαστογραφία) αλλά και να αυτοεξεταζόμαστε κάθε μήνα και να αναφέρουμε οτιδήποτε περίεργο και ασυνήθιστο στον γιατρό μας.
Κάθε ογκίδιο που πιάνουμε στο στήθος είναι κακόηθες
Μύθος.
Η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτήν τη διατύπωση. Στην πραγματικότητα σε ποσοστό 90%, τα ογκίδια που μπορεί να ψηλαφίσουμε στο στήθος είναι καλοήθη. Αλλά ο μόνος κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση είναι ο γιατρός, συνήθως με τη βοήθεια ενός υπερηχογραφήματος ή/και μιας μαστογραφίας.
Ο καρκίνος παρουσιάζεται πάντα ως όγκος
Μύθος.
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι ένα ογκίδιο, μπορεί όμως να εμφανιστεί και με άλλες μορφές. Έτσι, πρέπει να διερευνούμε καθετί ασυνήθιστο που μπορεί να δούμε στο στήθος μας, π.χ. μια περιοχή που εμφανίζει πάχυνση, αλλαγή στο σχήμα ή στο μέγεθος, έκκριση (κυρίως όταν περιέχει αίμα) από τη θηλή, ογκίδιο ή πρήξιμο στη μασχάλη, εξάνθημα στο δέρμα του στήθους ή κυρίως κοντά στη θηλή, αλλαγή στη θηλή (π.χ. να έχει μπει προς τα μέσα).
Αν έχω καρκίνο θα το καταλάβω γιατί θα πονάω
Μύθος.
Ο καρκίνος του μαστού πολύ σπάνια προκαλεί πόνο.
Όσο μεγαλύτερη είναι μια γυναίκα τόσο πιο πιθανό είναι να πάθει καρκίνο του μαστού
Αλήθεια.
Ο κίνδυνος για τον καρκίνο του μαστού μεγαλώνει με την ηλικία. Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να νοσήσουν. Συγκεκριμένα, οι 8 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού αφορούν γυναίκες άνω των 50 ετών.
Ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει κληρονομικότητα
Αλήθεια και μύθος.
Ο καρκίνος του μαστού στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει σχετική κληρονομικότητα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μόνο 1 στις 10 περιπτώσεις οφείλεται σε κάποιο από τα δύο πιο γνωστά γονίδια (το BRCA1 και το BRCA2) που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού αλλά και με εκείνον των ωοθηκών. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν όταν στην ίδια πλευρά της οικογένειάς μας υπάρχουν περισσότερες από δύο γυναίκες που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή/και των ωοθηκών να διερευνούμε με τον γιατρό μας το ενδεχόμενο να υπάρχει ένα τέτοιο γονίδιο – πράγμα που βέβαια δεν σημαίνει ότι το έχουμε κληρονομήσει κι εμείς ή ότι, ακόμα κι αν το έχουμε, θα νοσήσουμε).
Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού
Αλήθεια.
Αυτό –όπως και η ορμονική υποκατάσταση– ισχύει για όσο διάστημα τα παίρνουμε. Ο κίνδυνος μειώνεται όταν διακόψουμε τη λήψη τους και φτάνει να γίνεται, 10 χρόνια μετά, αντίστοιχος με εκείνον των υπόλοιπων γυναικών, που δεν πήραν ποτέ το «χάπι» (περίπου το ίδιο ισχύει και για την ορμονική υποκατάσταση). Αντίστοιχα, οι γυναίκες που είχαν νωρίτερα περίοδο και/ή μπήκαν αργότερα στην εμμηνόπαυση διατρέχουν πιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού επειδή έχουν εκτεθεί για μεγαλύτερο διάστημα σε οιστρογόνα.
Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αλήθεια.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, όσο περισσότερο λίπος έχει μιια γυναίκα τόσο πιο πολλά είναι τα οιστρογόνα της και κατ’ επέκταση οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Εκτός όμως από το αυξημένο βάρος, οι ειδικοί τονίζουν ότι τον κίνδυνο αυξάνει και η κατανάλωση αλκοόλ.
Αν τρώω υγιεινά δεν θα πάθω καρκίνο του μαστού
Αλήθεια και μύθος.
Δεν είναι ξεκάθαρες οι αιτίες του καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί όμως θεωρούν ότι γυναίκες που δεν καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, που τρώνε υγιεινά και διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, που ασκούνται και αποφεύγουν το αλκοόλ και το κάπνισμα (τελευταία έχει σχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού ειδικά σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση) έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού.
Οι γυναίκες που θηλάζουν προστατεύονται από τον καρκίνο του μαστού
Αλήθεια.
Δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο το γιατί, αλλά οι ειδικοί υποψιάζονται ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι όσο θηλάζουν οι γυναίκες δεν έχουν ωορρηξία, με αποτέλεσμα τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό τους να παραμένουν σταθερά.
Όσο πιο πυκνό το στήθος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος
Αλήθεια.
Όσο πιο πυκνό είναι το στήθος μιας γυναίκας (γίνεται αντιληπτό στη μαστογραφία) τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να πάθει καρκίνο του μαστού, καθώς επίσης και να μην είναι επαρκής η μαστογραφία για τη διάγνωση και να χρειάζεται και υπέρηχος.