Anti-AgeHealthΜεταβολισμός

Μεταβολισμός

Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή την περίοδο μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων παγκοσμίως μοιράζεται τον ίδιο στόχο, και αυτός δεν είναι άλλος από την απώλεια βάρους. Υπάρχει καλύτερος σύμμαχος σε αυτήν τους την προσπάθεια από έναν γρήγορο μεταβολισμό;

Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, ξέρουμε ότι τα δύο πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι δίαιτα και γυμναστική. Παρ’ όλα αυτά, είναι σκόπιμο να λάβουμε υπόψη και τις ατομικές και ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε οργανισμού. Εκεί είναι που μπαίνει στην εξίσωση ο μεταβολισμός. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που ενώ τρώνε πολύ δεν φαίνεται να παχαίνουν και το αποδίδουν στον καλό μεταβολισμό τους και άλλους που, ενώ κάνουν μια τίμια προσπάθεια, ο αργός μεταβολισμός τους φαίνεται όχι μόνο να μην τους βοηθά αλλά να τους σαμποτάρει κιόλας. Άραγε πώς μπορούμε να τον επηρεάσουμε;

Ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός όσο περνάνε τα χρόνια

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο οργανισμός μας «καίει» λιγότερες θερμίδες (ενέργεια) από όσες παίρνουμε από την τροφή μας και τείνει να αποθηκεύει περισσότερες σε λίπος στο σώμα μας. Κάποιοι από αυτούς τους λόγους είναι ανεξάρτητοι από οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε ή να μην κάνουμε. Έτσι, γρηγορότερο μεταβολισμό (με αποτέλεσμα να καίει ο οργανισμός περισσότερες θερμίδες) έχουν οι νέοι, όσοι είναι γυμνασμένοι (καθώς έχουν πολλούς μυς καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα κι όταν βρίσκονται σε ηρεμία) και οι άντρες, που έχουν συνήθως περισσότερη μυϊκή μάζα και άρα γρηγορότερο μεταβολισμό. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι μεγαλώνουμε και ότι είμαστε γυναίκες είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητα του μεταβολισμού μας. Αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου χάνουμε μυϊκή μάζα (οπότε μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός), ενώ αρνητικά επηρεάζει τον γυναικείο μεταβολισμό και η εμμηνόπαυση.

Πώς θα δώσουμε ώθηση στον μεταβολισμό μας

*Με την άσκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουμε τον μεταβολικό μας ρυθμό είναι να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, και κατά προτίμηση στην καθημερινότητά μας. Οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις είναι μια πολύ καλή επιλογή ώστε να αυξηθεί η μυϊκή μας μάζα, πράγμα που θα μας κάνει να καίμε περισσότερη ενέργεια ακόμα και όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Ταυτόχρονα θα κάψουμε και λίπος (ειδικά με την αεροβική άσκηση, η οποία παροδικά αυξάνει και τον μεταβολισμό μας). Για να το καταλάβουμε αρκεί ίσως να πούμε ότι μισό κιλό μυϊκού ιστού καίει 9 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι μισό κιλό λίπους. Έτσι, η συστηματική άσκηση με στόχο την αύξηση του μυϊκού μας ιστού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό μας ρυθμό μεταξύ 6,8 και 7,8%.

*Το νερό. Το νερό διευκολύνει την πέψη και ειδικά το κρύο νερό μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό ακόμα και κατά 30%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού. Άλλωστε, το νερό είναι από τα βασικά συστατικά της υγιεινής ζωής αλλά και της δίαιτας.

*Επιλέγοντας συγκεκριμένες τροφές, που φαίνεται να βοηθούν στο να γίνει ο μεταβολισμός μας πιο γρήγορος και, κατ’ επέκταση, να καίμε περισσότερες θερμίδες. Τέτοιες τροφές είναι το πράσινο τσάι, ο καφές καθώς και τα φαγητά και τα τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη (π.χ. καυτερές πιπεριές).

Στη διατήρηση του μεταβολισμού μας σε καλά επίπεδα θα βοηθήσει επίσης το να κοιμόμαστε καλά και αρκετά καθώς και το να αποφεύγουμε όσο γίνεται το στρες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci.SRD, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο, μέλος Δ.Σ. εταιρείας μελέτης παραγόντων κινδύνου για αγγειακά νοσήματα, ΕΜΠΑΚΑΝ, www.dimosthenopoulos.gr.