HealthΜαμά στα… 46

Είχαμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι μετά τα 40-42 της χρόνια μια γυναίκα πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Η επιστήμη όμως είναι εδώ για να μας αποδείξει ότι κάναμε λάθος.

Της Άννας Δάλλα

Μαμά στα… 46!

Η Εύη γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της περίπου στα 40 της. Σύντομα αποφάσισαν να παντρευτούν και να προσπαθήσουν να κάνουν οικογένεια. Πιο πριν δεν είχε σκεφτεί να αποκτήσει παιδιά, ασχολούταν με την καριέρα της, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια.

Όμως στα 42 της, αν και προσπαθούσε για σχεδόν δύο χρόνια, δεν κατάφερε να μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο. Έτσι, αποφάσισαν με τον σύζυγό της να διερευνήσουν περισσότερο το ζήτημα.

Οι εξετάσεις της έδειξαν ότι το απόθεμα ωαρίων της δεν ήταν πλούσιο. Αγχωμένη, απογοητευμένη και φοβισμένη, κατέφυγε στη λύση της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς να παίρνει φάρμακα, ο γιατρός της προσπαθούσε να συλλέγει το ωάριο που παρήγαγε σε κάθε κύκλο (μήνα) και να το γονιμοποιεί με το σπέρμα του συζύγου της. Σε έναν χρόνο, έπειτα από προσπάθεια, πολλές απογοητεύσεις και μεγάλη υπομονή και επιμονή, κατάφεραν να έχουν τέσσερα τέτοια γονιμοποιημένα ωάρια. Ο γιατρός, τελικά, εμφύτευσε τα δύο, το ένα έπιασε, η Εύη έμεινε έγκυος και σήμερα εκείνη και ο σύζυγός της κρατούν στην αγκαλιά τους την τεσσάρων μηνών κορούλα τους.

Στα 44, στην προεμμηνόπαυση;

«Στα δύο χρόνια που προσπαθούσαμε να μείνω έγκυος, έχοντας ελεύθερες επαφές, περνούσε από το μυαλό μου ότι είχα μεγαλώσει και ότι ίσως δεν θα ερχόταν το πολυπόθητο παιδί με φυσικό τρόπο τελικά.

Μου είχε κάνει και μία κουβέντα για το ενδεχόμενο της εξωσωματικής ο τότε γυναικολόγος μου και αυτό με είχε φοβίσει πολύ. Μέσα σε αυτά τα χρόνια προέκυψαν και κάποια οικογενειακά προβλήματα, αρρώστησε και πέθανε ο πατέρας μου, και αυτό με επιβάρυνε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά. Είχα φτάσει στα 44 όταν, έπειτα από τη σύσταση μίας φίλης μου, που είχε κάνει εξωσωματική και είχε πετύχει, πήγα στον κ. Σφακιανούδη.

Κάναμε εξετάσεις και βρέθηκε ότι οι τιμές των ορμονών μου δεν ήταν πολύ καλές, προφανώς λόγω της ηλικίας. Εκείνη τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι αγχώθηκα πολύ. Ο γιατρός τότε μας εξήγησε όλες τις εναλλακτικές που είχαμε, τα φάρμακα, την εξωσωματική, τον φυσικό κύκλο, τα δανεικά ωάρια, όλα».

Με βοήθησε η εμπιστοσύνη στον γιατρό μου

«Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που γνώρισα τον γιατρό μου ένιωσα εμπιστοσύνη και παράλληλα είχα πίστη στον Θεό ότι θα καταφέρναμε να κάνουμε παιδί. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τον φυσικό κύκλο. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να πηγαίνουμε κάθε μήνα για να κάνουμε ωοληψίες.

Ο πρώτος μήνας πήγε πολύ καλά. Βρέθηκε ένα καλό ωάριο, το οποίο και γονιμοποιήθηκε. Αυτό μας έδωσε δύναμη και ελπίδα. Δυστυχώς, όμως, δεν πήγαιναν όλοι οι επόμενοι μήνες τόσο καλά. Κάποιες φορές δεν υπήρχαν ωάρια, άλλες δεν γονιμοποιούνταν… Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να έχουμε τέσσερα γονιμοποιημένα ωάρια. Τότε εγώ ήμουν πια 45 ετών.

Τι σκεφτόμουν όλον αυτόν τον χρόνο; Φοβόμουν, είχα άγχος, στενοχωριόμουν, έπεφτα ψυχολογικά. Το ήθελα όμως πολύ αυτό το παιδί και είχα πίστη ότι θα τα καταφέρναμε. Με βοήθησε και ο σύζυγός μου, που ήταν αισιόδοξος και με εμψύχωνε σε κάθε περίπτωση.

Δεν με άφηνε να σκέφτομαι αρνητικά, ούτε συζητούσαμε ποτέ για το ενδεχόμενο να μην μπορέσουμε να αποκτήσουμε τελικά παιδί ή να χρειαστεί να πάρουμε δανεικά ωάρια κ.λ.π. Επιπλέον, δεν είχαμε μιλήσει σε κανέναν για την προσπάθειά μας. Ήξερε μόνο η μητέρα μου και η φίλη μου, που μου είχε συστήσει τον γιατρό και η οποία με στήριζε πάρα πολύ. Γιατί δεν το μοιράστηκα με κανέναν άλλον;

Μάλλον για προληπτικούς λόγους, αν και τώρα που το λέω μου φαίνεται αφελές. Τελικά, τον Ιούλιο του 2016, στα 45 μου, ο γιατρός μού εμφύτευσε δύο γονιμοποιημένα ωάρια, έμεινε το ένα και τον Μάρτιο που μας πέρασε αποκτήσαμε την κόρη μας.

Θέλω κι άλλο παιδί

«Στην εγκυμοσύνη δεν είχα προβλήματα, παρ’ όλα αυτά, επειδή φοβόμουν και ήθελα πολύ αυτό το παιδί, σταμάτησα να δουλεύω και γέννησα με καισαρική. Τώρα σκέφτομαι ότι ήταν υπερβολή. Ίσως την επόμενη φορά να τα κάνω αλλιώς. Σας φαίνεται περίεργο αυτό; Θα το ήθελα και σκέφτομαι να το ξανακάνω. Επίσης, θα έλεγα σε όλες τις γυναίκες που το σκέφτονται να το προσπαθήσουν και να μην το βάζουν κάτω.

Γι’ αυτό σας είπα κι εγώ την ιστορία μου, για να πάρουν δύναμη και θάρρος κι άλλες γυναίκες που είναι σε παρόμοια κατάσταση μ’ εμένα και να κάνουν την προσπάθειά τους. Πέρασα κι εγώ από τη θέση τους και ξέρω. Θυμάμαι τον εαυτό μου να κάθομαι τα μεσημέρια στο γραφείο μου, αγχωμένη και φοβισμένη, και να ψάχνω στο ίντερνετ για ιστορίες επιτυχίας που θα μου έδιναν δύναμη».

Η γνώμη του ειδικού

Σχολιάζει o κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, γυναικολόγος-μαιευτήρας, ειδικός ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας στο Γένεσις Αθηνών (www.sfakianoudis.gr).

«Η περίπτωση της Εύης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυταπάρνησης ασθενούς και πολύ καλής συνεργασίας ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή. Χρειάστηκε να γίνει η προσπάθειά μας σε οκτώ φυσικούς κύκλους και να συλλεγούν τελικά τέσσερις ωραίες βλαστοκύστες για να οδηγηθούμε στο απόλυτο θαύμα: γυναίκα 46 ετών με πτωχό απόθεμα ωαρίων και προεμμηνοπαυσιακό ορμονικό προφίλ καταφέρνει να αποκτήσει παιδί με δικό της γενετικό υλικό!

Η περίπτωση αυτή, αλλά και πολλές άλλες θα πρέπει να δώσουν κουράγιο σε πολλές γυναίκες για να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά και να μην παραιτούνται μπροστά στις Σειρήνες της οποιασδήποτε φαινομενικά ευκολότερης λύσης.