Health

Η δίαιτα για την οποία μιλάνε όλοι 1

Τι θα λέγατε για μια δίαιτα που δεν θα σας υπαγόρευε ούτε πόσο ούτε τι θα φάτε, αλλά μόνο το πότε να καταναλώσετε την τροφή που εσείς επιλέγετε;

Της Άννας Δάλλα

Μία από τις επιθυμίες και τους στόχους των ανθρώπων –κυρίως των γυναικών– στις μέρες μας είναι να βρουν μια δίαιτα που θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος εύκολα και αποτελεσματικά και να καταφέρουν να το διατηρήσουν. Γι’ αυτό και συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέες δίαιτες, που συχνά γίνονται και μόδες. Η τελευταία τάση, η δίαιτα για την οποία μιλάνε όλοι, είναι η διαλειμματική νηστεία, που όταν συνδυάζεται με την κατάλληλη γυμναστική μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους υποστηρικτές της, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Πώς όμως λειτουργεί η νηστεία και πώς μπορούμε να την ακολουθήσουμε ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό βάρος;

Περί τίνος πρόκειται

Η διαφορά της δίαιτας αυτής από όλες τις άλλες είναι ότι δεν καθορίζει ούτε την ποιότητα ούτε την ποσότητα της τροφής, αλλά το πότε μπορούμε να τρώμε. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να την κάνουν ακριβώς επειδή τους φαίνεται πιο εύκολη από τις υπόλοιπες, αφού δεν χρειάζεται να σκέφτονται και να προγραμματίζουν ιδιαίτερα το τι θα φάνε, απλά να μένουν κάποιες ώρες νηστικοί (συνυπολογίζονται φυσικά και οι ώρες του ύπνου) και τις υπόλοιπες να τρώνε ό,τι θέλουν. Βέβαια, όσοι συστήνουν τη δίαιτα λένε ότι αν περιορίζουμε και την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε τις ώρες που «επιτρέπεται» να τρώμε, τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα.

Πώς γίνεται

Η νηστεία, η περίοδος δηλαδή που θα πρέπει να μείνουμε νηστικοί (πίνουμε μόνο νερό και σκέτο καφέ ή τσάι) όταν ακολουθούμε αυτή τη δίαιτα, διαρκεί συνήθως 12 με 18 ώρες, κάποιοι μιλούν ακόμα και για 36 ολόκληρες ώρες (σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβάνονται και οι ώρες του ύπνου). Μία άλλη εκδοχή είναι να εναλλάσσουμε μία ημέρα νηστείας (ή διατροφής μέχρι 500 θερμίδες) με μία ημέρα ελεύθερης διατροφής ή να ακολουθούμε μέσα στην εβδομάδα 5 ημέρες κανονικής διατροφής και 2 ημέρες νηστείας (διαδοχικές ή τυχαίες μέσα στην εβδομάδα, όπου θα καταναλώνουμε από 0 ως το πολύ 1.000 θερμίδες συνολικά). Μία τελευταία εκδοχή της δίαιτας, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, είναι το «8 με 8», που σημαίνει ότι περιορίζουμε τη λήψη τροφής σε διάστημα μόνο 12 ωρών στη διάρκεια του 24ωρου. Ειδικά αυτή την τελευταία εκδοχή μπορούμε να τη δούμε και ως μια διατροφή που μας προτρέπει να μην τρώμε αργά βραδινό, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 8, και επίσης να τρώμε μετά τις 8 το πρωί ένα καλό και μεγάλο πρωινό, που όλοι συμφωνούν ότι είναι πολύ σημαντικό για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Πώς λειτουργεί

Η νηστεία δημιουργεί στρες στον οργανισμό. Στη συνέχεια συμβαίνει η διαδικασία της κέτωσης, που προκύπτει όταν δεν τρώμε υδατάνθρακες για πολλή ώρα ή όταν έχουμε μείνει νηστικοί. Έτσι, ο οργανισμός αναγκάζεται να κάψει λίπος για να βρει την ενέργεια που χρειάζεται. Η κέτωση, όμως, έχει και κάποιες παρενέργειες, όπως κούραση, πείνα, πονοκέφαλο, δυσάρεστη αναπνοή (μερικές φορές αυτή η μυρωδιά, που μοιάζει με εκείνη του ασετόν, μπορεί να υπάρχει και στα ούρα ή τον ιδρώτα μας), που οφείλεται στην αυξημένη ποσότητα ακετόνης, κράμπες, προβλήματα στην πέψη, δυσκοιλιότητα κ.ά. Όλες αυτές οι παρενέργειες θεωρείται βέβαια ότι με τον καιρό συνηθίζονται και δεν μας ενοχλούν πια.

Τι κερδίζουμε;

Αν μένουμε νηστικοί για διάστημα κάποιων ωρών ή ημερών, ακολουθώντας τη διαλειμματική νηστεία, μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός, να ελεγχθεί κάπως ο σακχαρώδης διαβήτης, να μειωθεί ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών και νευρολογικών προβλημάτων, καρκίνου αλλά και να αυξηθεί η προοπτική της μακροζωίας μας.

Τι λένε οι ειδικοί;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ναι μεν η δίαιτα αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε, αλλά ότι αυτό δεν οφείλεται τόσο στη νηστεία όσο στο γεγονός ότι όλη την εβδομάδα καταναλώνουμε τελικά σε σύνολο μειωμένες θερμίδες. Έτσι, θεωρούν ότι περισσότερο από τύπος δίαιτας ίσως να είναι ένας καλός τρόπος για κάποιους να συντηρούν το βάρος τους, ειδικά σε περιόδους που «ξεφεύγουν» διατροφικά. Επίσης, επισημαίνουν ότι μελέτες έδειξαν πως με τη δίαιτα της διαλειμματικής νηστείας οι τιμές της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα δεν βελτιώθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι με τις συμβατικές δίαιτες, οπότε δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικό ή διαφορετικό. Επίσης, φαίνεται ότι ο εν λόγω τύπος δίαιτας ταιριάζει περισσότερο στους άντρες, καθώς σε σχετική έρευνα βελτιώθηκε σε αυτούς η γλυκόζη του αίματός τους αλλά όχι και στις γυναίκες αντίστοιχα. Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι ειδικά σε πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού η δίαιτα αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αφού για κάποιες μέρες ή για πολλές ώρες δεν θα παίρνουν καθόλου θερμίδες.