Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει ενόχληση στο στομάχι; Άλλοι συχνά, άλλοι σπάνια και κάποιοι άτυχοι σε σταθερή βάση. Τι μπορεί να φταίει;
Της Άννας Δάλλα
Τα τελευταία χρόνια, που χάρη στην πρόοδο της επιστήμης έχουν βρεθεί νέα και αποτελεσματικά φάρμακα για τα στομαχικά προβλήματα και έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι αντιμετωπίσιμες. Πολύ περισσότερο αφού είναι γνωστός και ο ρόλος που παίζει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Είναι τόσο συχνό που εικάζεται ότι αφορά κάτι λιγότερο από τον μισό ελληνικό πληθυσμό. Τα καλά νέα είναι ότι διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται εύκολα.
Όταν το στομάχι μάς ενοχλεί περιστασιακά
Πολλοί έχουμε πού και πού ενοχλήσεις στο στομάχι οι οποίες μπορεί να μην είναι πολύ έντονες αλλά είναι αρκετές για να μας χαλάσουν τη διάθεση και να μειώσουν τις δραστηριότητές μας. Συχνά δεν υποκρύπτουν κάτι σοβαρό (π.χ. πρόβλημα με τη χοληδόχο κύστη, εγκαταστημένη γαστρίτιδα ή ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού). Σε περίπτωση που μετά την επίσκεψη στον γαστρεντερολόγο και τη διενέργεια εξετάσεων δεν βρεθεί κάτι παθολογικό, θεωρείται ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ευαισθησία του στομάχου που επιδεινώνεται από το στρες και τις καταχρήσεις και την οποία οι ειδικοί ονομάζουν λειτουργική δυσπεψία. Η λύση είναι να την αντιμετωπίσουμε συμπωματικά, δηλαδή να παίρνουμε φάρμακα (όταν είναι απαραίτητο) και να αποφεύγουμε όλους τους ερεθιστικούς παράγοντες, που μπορεί να είναι συγκεκριμένες τροφές (π.χ. αβγό, σκόρδο, πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά, καυτερά φαγητά κ.λπ.), το άγχος, το κάπνισμα, ο καφές, τα οινοπνευματώδη κ.λπ.
Όταν μετά το φαγητό έχουμε καούρες που συνοδεύονται από ρεψίματα, πόνο στον λαιμό, βήχα και δυσπεψία
Συχνά η αιτία είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου μαζί με οξύ ανεβαίνει προς το στόμα, ερεθίζοντας τον οισοφάγο (συχνά προκαλώντας και οισοφαγίτιδα), επειδή ο σφιγκτήρας στον κατώτερο οισοφάγο, που επιτρέπει τη ροή των τροφών προς το στομάχι και απαγορεύει την άνοδο του γαστρικού οξέος προς τον οισοφάγο, δεν λειτουργεί ικανοποιητικά για διάφορους λόγους (π.χ. διαφραγματοκήλη). Ο γιατρός θα μας δώσει αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά και το να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειές μας θα μας βοηθήσει. Η διακοπή του καπνίσματος, η απώλεια κιλών, η αποφυγή ερεθιστικών φαγητών (π.χ. πορτοκάλια) και ποτών (π.χ. αλκοόλ, αναψυκτικά) αλλά και το να έχουμε τελειώσει το φαγητό μας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσουμε για ύπνο, καθώς και να ανασηκώνουμε την πάνω πλευρά του στρώματος όταν ξαπλώνουμε θα φανούν ευεργετικά για τη βελτίωση της κατάστασης.
Όταν ο πόνος ξεκινάει ξαφνικά και παράλληλα έχουμε εμετούς, δυσπεψία ή και απώλεια βάρους
Ο πόνος που εμφανίζεται άσχετα από τη λήψη τροφής (3 με 4 ώρες μετά), που μπορεί και να μας ξυπνήσει και ανακουφίζεται από τη λήψη τροφής οφείλεται συχνά στο έλκος του δωδεκαδακτύλου. Όταν ο πόνος εμφανίζεται πιο σύντομα μετά τη λήψη τροφής και συνήθως επιδεινώνεται με το φαγητό μπορεί να υποκρύπτει έλκος στο στομάχι. Σε τέτοια περίπτωση χρειάζεται να γίνει διάγνωση με γαστροσκόπηση και να ακολουθήσουμε αγωγή.
Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
Είναι ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στο στομάχι και συχνά δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να εμφανιστεί γαστρίτιδα, έλκος και πολύ σπάνια καρκίνος του στομάχου. Η διάγνωση του ελικοβακτηριδίου γίνεται με γαστροσκόπηση, με εξέταση αίματος, με τεστ κοπράνων ή με το τεστ αναπνοής. Αν βρεθεί ότι έχουμε το ελικοβακτηρίδιο, πρέπει να πάρουμε ειδική αντιβίωση σύμφωνα με τις οδηγίες του γαστρεντερολόγου.
Προσοχή
Όταν τα συμπτώματα είναι πολύ ξαφνικά, συχνά μας ξυπνάνε στη μέση της νύχτας, περνάνε με το φαγητό, έχουμε ανορεξία, απώλεια βάρους, ανεξήγητους εμετούς, αίσθημα πνιγμού, δυσκολία στην κατάποση, αναιμία ή χαμηλή B12, θα πρέπει να δούμε άμεσα τον γαστρεντερολόγο μας.