Πολλοί από τους τομείς της ζωής μας δοκιμάστηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Οι σχέσεις μας ήταν σίγουρα ένας από αυτούς. Οι ερωτικές ακόμα περισσότερο!
Της Άννας Δάλλα
Ξαφνικά βρεθήκαμε να περνάμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα με τον σύντροφό μας. Και για κάποιους αυτό συνεχίζεται για μήνες. Κι όσο κι αν αυτό στην «προηγούμενη» ζωή μας, όπου τρέχαμε και δεν προλαβαίναμε να ιδωθούμε με τον άνθρωπό μας, θα μας φάνταζε ιδανικό, τώρα μάλλον μας δυσκολεύει. Ας μην παρεξηγηθούμε. Δεν είναι ότι δεν εκτιμάμε τον χρόνο με την οικογένεια και τον σύντροφό μας, δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για χρόνο διακοπών, αλλά για την «κανονική» μας ζωή, η οποία έχει μεταφερθεί κατά κύριο λόγο μέσα στο σπίτι, όπου πρέπει να δουλέψουμε, να καθαρίσουμε, να τακτοποιήσουμε, να μαγειρέψουμε κ.λπ. Και όλα αυτά αγωνιώντας ταυτόχρονα για την κατάσταση της επιδημίας στη χώρα, για τα οικονομικά μας, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν επηρεαστεί από τις συνθήκες, για τα παιδιά μας, που πρέπει να παραμείνουν υγιή και παράλληλα να μορφωθούν και να ψυχαγωγηθούν, για τους ηλικιωμένους συγγενείς μας… Μέσα σε αυτήν τη δίνη πρέπει να φροντίσουμε και για τη σχέση μας. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να τη διατηρήσουμε ζωντανή και να μην είναι τελικά αυτή που θα βγει χαμένη από την επιδημία του κορονοϊού;
Συνεχίζουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας
Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι σημαντικό σε κάθε στιγμή και φάση της ζωής μας. Ειδικά όμως αυτή την περίοδο θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας. Η φροντίδα του εαυτού μας περιλαμβάνει από το να τρώμε καλά και να κοιμόμαστε επαρκώς, μέχρι το να εφαρμόζουμε ανελλιπώς την ενυδατική κρέμα στο πρόσωπό μας.
Κρατάμε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή
Όποιος έχει δουλέψει έστω και για μικρό χρονικό διάστημα από το σπίτι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν στεγανά ανάμεσα στη δουλειά και στις υπόλοιπες εργασίες που πιθανώς απαιτούνται από εμάς στο σπίτι. Το να μπορούμε όμως να κλείνουμε την πόρτα στη δουλειά, μεταφορικά και κυριολεκτικά, θα βοηθήσει τη σχέση μας. Ας διαχωρίσουμε αυστηρά τις ώρες που δουλεύουμε από εκείνες που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας και ας προσπαθήσουμε να τηρήσουμε την απόφασή μας.
Ασκούμαστε… μαζί
Η άσκηση, εκτός από όλα τα άλλα, μας βοηθάει να διαχειριστούμε και το στρες μας. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το γυμναστήριο, το κολυμβητήριο και τις κλειστές αίθουσες, μπορούμε να επιδοθούμε σε μεγάλους περίπατους με τον σύντροφό μας.
Μοιραζόμαστε τις ευθύνες
Όσα ζευγάρια έχουν και παιδιά που ζουν μαζί τους αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς έχουν ακόμα περισσότερες υποχρεώσεις. Γι’ αυτό και πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες, ακόμα και γράφοντας σε λίστα τα όσα αναλογούν στον κάθε σύντροφο, ώστε να μη νιώθει κανείς από τους δύο υπερφορτωμένος και αδικημένος.
Διατηρούμε τις φιλίες μας
Ίσως δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω πολύ συχνά και να διασκεδάζουμε με φίλους, όμως χρειάζεται να προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε τις σχέσεις μας, έστω μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων, ώστε να έχουμε επαφές και με άλλους ανθρώπους εκτός από την οικογένειά μας.
Σχεδιάζουμε ραντεβού με τον σύντροφό μας
Μπορεί να είναι δύσκολο να βγούμε κανονικό ραντεβού, όπως την εποχή πριν από την πανδημία, είναι σημαντικό όμως να διατηρούμε την προσπάθεια να βρισκόμαστε με τον σύντροφό μας οι δυο μας, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα ρομαντικό δείπνο στο σπίτι μας, ένα ποτό στο μπαλκόνι, έναν πρωινό καφέ το Σαββατοκύριακο ή μια προσεκτική έξοδο σε εστιατόριο.
Επικοινωνούμε
Η ξεκάθαρη και συχνή καλή επικοινωνία με τον σύντροφό μας, όπου ο καθένας μας λέει όσα σκέφτεται και χρειάζεται, θα μας βοηθήσει να επικοινωνούμε καλύτερα όχι μόνο στη διάρκεια της πανδημίας αλλά σε κάθε στιγμή.
Κρατάμε αποστάσεις
Οι αποστάσεις είναι χρήσιμες για να διασώσουμε τη σχέση με τον σύντροφό μας. Ο χρόνος για τον εαυτό μας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ακόμα και το να βρισκόμαστε για λίγο σε διαφορετικά δωμάτια είναι σημαντικό, όπως και το να ασχολούμαστε με διαφορετικές δραστηριότητες και εργασίες στο σπίτι.
Βρίσκουμε ένα νέο χόμπι
Στη διάρκεια της καραντίνας ασχοληθήκαμε όλοι με πολλά και διαφορετικά πράγματα και πιθανώς ανακαλύψαμε κάτι που μας άρεσε και μας ταίριαζε. Ίσως, η μαγειρική, η ζωγραφική, η κηπουρική, το γράψιμο κ.ά. Μία καλή ιδέα θα ήταν να ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα μαζί με τον σύντροφό μας, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα ζευγάρια που ξεκινάνε μαζί ένα χόμπι νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και δυναμώνει ο δεσμός τους.
Δείχνουμε κατανόηση
Περνώντας τόσο πολύ καιρό με τον σύντροφό μας είναι φυσιολογικό να νιώθουμε κάπως κουρασμένοι ο ένας από τον άλλον. Επιπλέον, όλοι είμαστε πιεσμένοι και αγχωμένοι. Ο θυμός και η έλλειψη υπομονής δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα η κατανόηση και η συμπαράσταση στον δικό μας άνθρωπο είναι πάντα χρήσιμες και βέβαια απαραίτητες.