HealthΒάζουμε στοπ στις λιγούρες

comfort-food-λιγούρες

Καθώς ο καιρός χαλάει, οι μέρες μικραίνουν και η ψυχολογία μας «πέφτει», τείνουμε να επιθυμούμε όλο και περισσότερο να φάμε γλυκές, λιπαρές, παχυντικές και κατά κανόνα ανθυγιεινές τροφές. Αυτές που με δύο λέξεις στα αγγλικά αποκαλούμε «comfort food»Πώς θα αλλάξουμε διαδρομή;

Της Άννας Δάλλα

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «comfort food», αναφερόμαστε σε φαγητά και τρόφιμα που έχουν για μας συναισθηματική αξία – και ως επί το πλείστον είναι πλούσια σε θερμίδες ή/και υδατάνθρακες. Καταφεύγουμε σε αυτά όταν είμαστε πιεσμένοι ή στενοχωρημένοι, ενώ συχνά μπορεί να τα προσφέρουμε και σε αγαπημένους μας που βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση. Η συσχέτιση θερμιδογόνων και γλυκών φαγητών με τη βελτίωση των επιπέδων της σεροτονίνης είναι άλλωστε γνωστή. Επιπλέον, οι τροφές αυτές είναι συνήθως εύκολες και οικονομικές. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι τελικά μας κάνουν να νιώθουμε χειρότερα, με λιγότερη ενέργεια, πιο φουσκωμένοι και σύντομα πολύ πιο πεινασμένοι.

Πώς θα βγάλουμε το comfort food από το μυαλό μας

Το να σκεφτόμαστε και να επιλέγουμε το αγαπημένο μας comfort food είναι αναμενόμενο και πολύ φυσιολογικό, ειδικά όταν είμαστε φορτισμένοι. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε και να κάνουμε καλύτερες διατροφικές επιλογές. Μπορούμε, λοιπόν, να:

  • Κρατάμε ημερολόγιο με τα όσα τρώμε ή να χρησιμοποιούμε γι’ αυτό ένα από τα πολλά applications που υπάρχουν. Βλέποντας τι έχουμε φάει κάθε μέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές.
  • Πίνουμε περισσότερο νερό. Μερικές φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα. Επιπλέον, όταν είμαστε καλά ενυδατωμένοι, έχουμε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, αποφεύγουμε τη δυσκοιλιότητα και βοηθιόμαστε στην απώλεια βάρους.
  • Προετοιμαζόμαστε. Αν σε κάτι βοήθησε όλους μας η καραντίνα είναι ότι μάθαμε να προγραμματίζουμε καλύτερα τα ψώνια και τη μαγειρική μας. Αυτός είναι και ένας βασικός τρόπος να διατηρήσουμε το βάρος μας. Καλό είναι λοιπόν να προετοιμάζουμε το τι θα φάμε τις επόμενες μέρες, για να ψωνίζουμε τα κατάλληλα τρόφιμα και να τα μαγειρεύουμε. Έτσι όταν πεινάσουμε θα έχουμε έτοιμο φαγητό και δεν θα καταφύγουμε σε κάποιο ανθυγιεινό comfort food.
  • Μην ξεκινήσουμε δίαιτα. Είναι αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή θα τη σταματήσουμε. Το να τρώμε υγιεινά είναι μια απόφαση ζωής και όχι κάτι προσωρινό. Ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι να χάσουμε κιλά βραχυπρόθεσμα αλλά να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος μακροπρόθεσμα.
  • Τρώμε για τους σωστούς λόγους. Για να το πούμε απλά: τρώμε όταν πεινάμε (προσπαθούμε δηλαδή να καλύψουμε την οργανική και όχι τη συναισθηματική μας πείνα). Δεν πρέπει να τρώμε όταν βαριόμαστε, στενοχωριόμαστε ή, ακόμα χειρότερα, όταν βλέπουμε τηλεόραση.
  • Διαλέγουμε με προσοχή τους υδατάνθρακες. Μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει υδατάνθρακες, αλλά τους σωστούς, αυτούς δηλαδή που περιέχουν και ίνες, όπως είναι τα τρόφιμα ολικής άλεσης. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι ή τα μακαρόνια, δεν θα μας δώσουν ίνες. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη που περιέχουν τα διάφορα γλυκά.
  • Ανοίγουμε τους ορίζοντές μας. Το να τρώμε υγιεινά και προσεκτικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο σε νερόβραστα και σαλάτες, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές, πολύ πιο εύγευστες και με λίγες θερμίδες που περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.
  • Πίνουμε λιγότερο ή και καθόλου αλκοόλ. Το αλκοόλ δεν είναι φαγητό, αλλά το σώμα μας δεν το γνωρίζει αυτό. Επίσης, μπορεί να μας χαλαρώνει ή και να επιδρά θετικά σε μικρή ποσότητα (βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα), δεν φέρει όμως καμία θρεπτική αξία, αντίθετα έχει υψηλό θερμιδικό φορτίο. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ παρασύρει σε πιο παχυντικές διατροφικές επιλογές.
  • Ψάχνουμε για παρηγοριά αλλού. Το να αλλάξουμε τη σχέση μας με το φαγητό είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Θα πρέπει να σταματήσουμε να το σκεφτόμαστε σαν παρηγοριά. Μια βόλτα, ένα βιβλίο, ένας φίλος θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε χωρίς να καταφύγουμε στο παχυντικό φαγητό.
  • Το πάμε αργά αργά. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειές μας σε ένα βράδυ. Χρειάζεται υπομονή και ένα πλάνο δράσης ώστε να τα καταφέρουμε τελικά.
Επιστημονική επιμέλεια: Χάρης Δημοσθενόπουλος, MMedSci.PhDc, κλινικός διαιτολόγος, προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (www.dimosthenopoulos.gr).