Αντί να φοβόμαστε τα απρόοπτα των διακοπών, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε!
Φαντασιώνομαι ήδη τον εαυτό μου ήρεμο στην ξαπλώστρα, με ένα ωραίο βιβλίο, ένα μεγάλο καπέλο, έναν δροσερό καφέ, νόστιμα φρούτα… Το βράδυ, ελαφρά μαυρισμένη, με ωραία σανδάλια, αέρινα ρούχα και λαμπερά μαλλιά, βόλτα στα σοκάκια, για χαλαρά ποτά και νόστιμα πιάτα… Ο λόγος, φυσικά, για τις διακοπές. Αυτές που έρχονται για να μας ξεκουράσουν, σωματικά και ψυχικά, να μας βοηθήσουν να γεμίσουμε ενέργεια και να επιστρέψουμε στη βάση μας με όμορφες αναμνήσεις. Στις διακοπές αυτές, βέβαια, δεν περιλαμβάνονται τσούχτρες, μέλισσες, ηλιακά εγκαύματα, πίσσες, στραμπουλήγματα, αχινοί κ.ά. Όμως μαζί με το καλοκαίρι, τις διακοπές, τη θάλασσα, τη φύση, τα ταξίδια, τις παραλίες, τα νησιά, κάποιες φορές έρχονται και τα παραπάνω δυσάρεστα. Σκοπός μας, να τα αποφύγουμε ή έστω να τα αντιμετωπίσουμε επαρκώς. Ας δούμε πώς.
Ο εχθρός: Ήλιος Ένας από τους «συνήθεις υπόπτους» των διακοπών… Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, μπορεί να μας προκαλέσει εγκαύματα, ηλίαση, αλλεργία, πανάδες και άλλα δερματικά προβλήματα (π.χ. εξαιτίας φωτοευαισθησίας που οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουμε – πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις αντενδείξεις των φαρμάκων και να αποφεύγουμε τον ήλιο αν υπάρχει τέτοια οδηγία).
Η πρόληψη: Τα ξέρουμε, τα έχουμε ακούσει, τα έχουμε διαβάσει, αλλά κάθε χρόνο κάπως την πατάμε. Τα όπλα απέναντι στον ήλιο είναι η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης σ’ αυτόν, αλλά και η σκιά, το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου, τα δροσερά ρούχα, το πολύ νερό και το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που πρέπει να ανανεώνουμε συχνά. Επιπλέον, όταν βρισκόμαστε στον ήλιο και στη ζέστη, πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ, το βαρύ και το πολύ φαγητό, αλλά και τη χρήση αρωμάτων, κρεμών ή άλλων σκευασμάτων που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία (π.χ. όσα περιέχουν ρετινοειδή).
Η αντιμετώπιση: Αν πέσαμε θύμα του ήλιου και μας δημιούργησε κάποιο πρόβλημα, χρειάζεται καταρχάς να απομακρυνθούμε απ’ αυτόν, να πάμε στη σκιά και να μην εκτεθούμε απευθείας (χωρίς καπέλο, αντηλιακό, ομπρέλα κ.λπ.) τουλάχιστον μέχρι να περάσει το πρόβλημα. Η θεραπεία έγκειται πάντα στο πολύ δροσερό νερό, τόσο πίνοντάς το όσο και κάνοντας συχνά δροσερά ντους, καθώς και στη χρήση (όταν το πρόβλημα είναι δερματολογικό) ενυδατικών αλλά και κορτιζονούχων κρεμών (όταν το έγκαυμα ή η αλλεργία είναι πιο έντονα).
Ο εχθρός: Έντομα Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες καραδοκούν για να μας χαλάσουν τις διακοπές. Μπορεί και να το καταφέρουν, κυρίως αν είμαστε άτυχοι και μας τσιμπήσουν σε ευαίσθητα σημεία (π.χ. κοντά στο μάτι), αν είμαστε αλλεργικοί, αν καταφέρουν πολλαπλά τσιμπήματα, αν υπάρξει επιμόλυνση, αν τα τσιμπήματα αφορούν μικρά παιδιά κ.ά.
Η πρόληψη: Τα εντομοαπωθητικά χώρου καθώς και όσα εφαρμόζονται απευθείας πάνω στο δέρμα δεν πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα μας όταν πηγαίνουμε διακοπές. Ας θυμόμαστε επίσης ότι το βράδυ καλό είναι να μην έχουμε αναμμένα φώτα με ανοιχτά παράθυρα και να έχουμε πάντα σήτες, ώστε να παραμένουν εκτός των δωματίων τα διάφορα έντομα. Για να αποφεύγουμε μέλισσες και σφήκες καλό είναι να μην πίνουμε αναψυκτικά και άλλα γλυκά, ποτά ή τρόφιμα που τις ελκύουν όταν βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους και να καθαρίζουμε τα χέρια μας, τα παιδιά μας αλλά και τον χώρο γύρω μας από υπολείμματα φρούτων, τροφίμων, συσκευασιών κ.λπ. Αν μας πλησιάσουν παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ήρεμες κινήσεις και ψυχραιμία.
Η αντιμετώπιση: Αν μας τσιμπήσει κάποιο έντομο, ας θυμηθούμε ότι βοηθά να πλύνουμε το τσίμπημα με άφθονο δροσερό νερό καθώς και να απομακρύνουμε το κεντρί, αν υπάρχει. Καλό είναι επίσης να έχουμε μαζί μας στην παραλία ή στις βόλτες στη φύση αμμωνία ή άλλο προϊόν για τσιμπήματα, αντιισταμινική και κορτιζονούχα αλοιφή και αντιισταμινικά χάπια. Αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια σοβαρή αλλεργία, θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί πριν από τις διακοπές την ειδική ένεση αδρεναλίνης (με συνταγή του γιατρού μας). Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε ότι παρουσιάζουμε έντονη αντίδραση (είτε τοπική είτε γενικευμένη) σε κάποιο τσίμπημα, είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Ο εχθρός: Πλάσματα της θάλασσας Μπορεί να πρόκειται για αχινούς που θα πατήσουμε (οι ειδικοί λένε ότι τους συναντάμε σε καθαρά νερά), για τσούχτρες ή μέδουσες (που τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερες), κάποια δράκαινα (βρίσκεται στην άμμο και όσο βραδιάζει ξεχωρίζει δύσκολα, λόγω του χρώματός του που μοιάζει με της άμμου, και έχει ένα πτερύγιο που φέρει δηλητήριο), ένα σαλάχι (η μακριά ουρά κάποιων ειδών φέρει δηλητήριο) ή ένας σκορπιός (ψάρι) που θα μας τσιμπήσει/ακουμπήσει.
Η πρόληψη: Όπως είναι προφανές, το καλύτερο είναι να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα ώστε να αποφύγουμε τα εν λόγω πλάσματα. Αυτό όμως, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εφικτό…
Η αντιμετώπιση: Όπως και σε όλα τα τραύματα και τα τσιμπήματα, η πρώτη μας κίνηση είναι να ξεπλύνουμε το σημείο με άφθονο νερό. Αν υπάρχουν αγκάθια –όπως στην περίπτωση του αχινού–, καλό είναι να προσπαθήσουμε να τα βγάλουμε με ένα αποστειρωμένο τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Θα πρέπει να βάλουμε αμμωνία ή άλλο σκεύασμα για τα τσιμπήματα και πιθανώς να πάρουμε και αντιισταμινικό αν η φαγούρα είναι πολύ έντονη. Αν ο πόνος είναι δυνατός και το τσίμπημα σοβαρό (π.χ. από δράκαινα), θα πρέπει να επισκεφτούμε νοσοκομείο, ώστε να μας δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και βοήθεια.
Το φαρμακείο των διακοπών
Ξεκινώντας για να πάμε διακοπές είναι σκόπιμο να πάρουμε μαζί μας κάποια φάρμακα για περίπτωση ανάγκης. Αυτά είναι:
*Παυσίπονα (παρακεταμόλη και αντιφλεγμονώδη)
*Ιωδιούχο αντισηπτικό και οξυζενέ (για τις πληγές)
*Ελαστικός επίδεσμος (για στραμπουλήγματα)
*Τραυμαπλάστ και γάζες
*Αντιισταμινικά χάπια
*Κορτιζονούχα ή/και αντιισταμινική αλοιφή για τσιμπήματα
*Αντιεμετικά φάρμακα (αν έχουμε πρόβλημα ναυτίας στα ταξίδια)
*Αντιδιαρροϊκά χάπια
Επίσης:
*Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εντομοαπωθητικά (είτε χώρου είτε αυτά που εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα), τα διάφορα αντηλιακά που χρειαζόμαστε, τις κρέμες σώματος κ.λπ.
*Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τα φάρμακα που παίρνουμε πιθανώς σε μόνιμη βάση (π.χ. θυροξίνη, αντιυπερτασικά κ.ά.).
*Αν έχουμε ιδιαίτερες ευαισθησίες (π.χ. αλλεργία), θα πρέπει –σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού μας– να πάρουμε μαζί μας και τα αντίστοιχα φάρμακα, για ώρα ανάγκης.
*Αν έχουμε παιδιά, θα πρέπει να έχουμε επιπλέον μαζί μας σιρόπι παρακεταμόλης, αντιισταμινικό σιρόπι και αμπούλες φυσιολογικού ορού (καθώς και σύριγγες ώστε να μετρήσουμε τη δοσολογία αν χρειαστεί να τους χορηγήσουμε κάποιο από τα παραπάνω).
Οδηγίες φύλαξης των φαρμάκων τους καλοκαιρινούς μήνες
Καθώς το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και η ηλιοφάνεια μεγάλη, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην αλλοιωθούν τα φάρμακά μας. Φροντίζουμε, λοιπόν: *Να διατηρούνται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό, να μην είναι εκτεθειμένα σε υγρασία, ήλιο και ζέστη. Στις διακοπές θα πρέπει να τα φυλάμε στο δωμάτιο που μένουμε (σε καμία περίπτωση μέσα στο αυτοκίνητο, όπου οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλές).
*Να διατηρούνται στο ψυγείο μόνο αν αυτό αναγράφεται στις οδηγίες τους ή μας το συστήνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών των καλοκαιρινών μηνών.
*Αν τα έχουμε στην τσάντα μας, αυτή να βρίσκεται σε σημείο προστατευμένο από τον ήλιο και την πολλή ζέστη.