fbpx

Tips για υγιή και λαμπερά μαλλιά

Διάφοροι εξωτερικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, το κρύο, οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, κ.α., μπορούν να βλάψουν την υγεία των μαλλιών μας. Επίσης το στρες και οι στερητικές απότομες δίαιτες. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, όμως, είναι γεγονός, πως προβλήματα στα μαλλιά μας μπορεί να προκαλέσουμε κι εμείς οι ίδιες, τη στιγμή που τα χτενίζουμε, τα ισιώσουμε, τους αλλάζουμε χρώματα, στιλ κ.α. Από τη μία όλα αυτά είναι απολύτως αναγκαία σε κάθε γυναίκα, αφού τα περιποιημένα μαλλιά, μας δείχνουν πιο όμορφες, ενώ οι αλλαγές μας φτιάχνουν την διάθεση.
Από την άλλη, όμως, βλάπτουν την υγεία των τριχών και δημιουργούν προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ας δούμε λοιπόν πως θα έχουμε υγιή και λαμπερά μαλλιά, ακολουθώντας μερικά πρακτικά μυστικά για την προστασία τους!

Της Μάνιας Μπούσμπουρα

Tips-για-υγιή-και-λαμπερά-μαλλιά

Η αλήθεια είναι πως η ψαλίδα καλό είναι να προλαμβάνεται. Μην περιμένετε να «κλείσετε» την τρίχα που έχει ανοίξει στα δύο! Από τη στιγμή που η ψαλίδα θα κάνει την εμφάνισή της, επισκεφθείτε το κομμωτήριο για ένα καλό κούρεμα ώστε να καθαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι άκρες των μαλλιών σας. Στη συνέχεια θα σας βοηθήσει:
Να προστατεύετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μαλλιά σας από νέα σπασίματα, διατηρώντας τα λεία με το conditioner, σε κάθε λούσιμο. Έτσι οι τριβές με τη βούρτσα κατά τη διάρκεια του styling θα είναι μειωμένες και τα σπασίματα λιγότερα.
Να τα κουρεύετε τουλάχιστον κάθε 6-8 εβδομάδες περίπου, ιδιαίτερα αν κάνετε πολύ συχνά το πιστολάκι.
Να χρησιμοποιείτε ειδικό προϊόν προστασίας για τα μήκη και τις άκρες, όπως την Elvive Dream Long, No Haircut Cream.

Extra Tip: Μη χρησιμοποιείτε ποτέ πιστολάκι σε στεγνά μαλλιά, γιατί αφυδατώνονται και σπάνε πολύ εύκολα. Αν έχετε αυτή τη συνήθεια για το καθημερινό styling της φράντζας, είναι προτιμότερο να τη βρέχετε πρώτα καλά ή να βάζετε ένα ειδικό προϊόν προστασίας.

Tips για υγιή και λαμπερά μαλλιά

Το σφιχτό πιάσιμο των μαλλιών ψηλά μπορεί να δημιουργήσει ύστερα από καιρό πρόβλημα στις ρίζες. Καθώς τα μαλλιά σας τραβιούνται, μπορεί να αποδυναμωθούν στη ρίζα (εκεί δηλαδή που εντοπίζεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης). Επίσης, αν τα δένετε πολύ σφιχτά ή χρησιμοποιείτε λάστιχο μπορεί να σπάσετε τις τρίχες.

Extra Tip: Είναι προτιμότερο να πιάνετε χαμηλά πίσω τα μαλλιά σας (σινιόν), όσο το δυνατόν πιο χαλαρά και με ένα πολύ μαλακό πανάκι ή κλάμερ.

Tips-για-υγιή-και-λαμπερά-μαλλιά

Αν σας απασχολεί η θαμπή όψη των μαλλιών σας, αυτή μπορεί να οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Είτε δεν τα ξεβγάζετε καλά και μένουν πάνω τους υπολείμματα του σαμπουάν και της κρέμας, είτε δεν χρησιμοποιείτε conditioner σε κάθε λούσιμο και μένουν τα κύτταρα των τριχών ανοιχτά! Για να γίνει πιο σαφές το δεύτερο, να εξηγήσουμε ότι ο κορμός της κάθε τρίχας καλύπτεται από μια προστατευτική μεμβράνη η οποία αποτελείται από κύτταρα τοποθετημένα σαν τα κεραμίδια της σκεπής των σπιτιών (έχει επικρατήσει κάποιοι να τα ονομάζουν και λέπια της τρίχας). Όταν αυτά τα κύτταρα είναι κλειστά, η τρίχα είναι λεία και λάμπει στο φως. Αν όμως ανοίξουν από οποιαδήποτε αιτία και παραμείνουν έτσι, η τρίχα δεν αντανακλά σωστά το φως και το σύνολο των μαλλιών δείχνει θαμπό. Το σαμπουάν λοιπόν με την όξινη σύνθεσή του, τη στιγμή που καθαρίζει ανοίγει τα κύτταρα της τρίχας, ενώ το conditioner αμέσως μετά τα κλείνει.

Extra Tip: Σαμπουάν και conditioner πρέπει σε κάθε λούσιμο να πηγαίνουν μαζί.

Tips-για-υγιή-και-λαμπερά-μαλλιά

Η λιπαρότητα των μαλλιών μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί όμως και να σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές, το στρες, τη διατροφή, αλλά και κάποιες καθημερινές συνήθειες. Πρέπει να ζητήσετε βοήθεια δερματολόγου για μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση. Θα σας βοηθήσει όμως σίγουρα:

– Να χρησιμοποιείτε ειδικό σαμπουάν για λιπαρές ρίζες που δεν θα ερεθίζει το τριχωτό, αλλά θα καθαρίζει σε βάθος.
– Προσπαθήστε να λούζεστε κάθε δεύτερη ημέρα καλύτερα, γιατί το καθημερινό λούσιμο μπορεί να εντείνει τη λιπαρότητα. Αν πάλι αυτό σας φαίνεται αδιανόητο, τουλάχιστον περνάτε το σαμπουάν μία φορά μόνο.
– Κατά τη διάρκεια του λουσίματος να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό αρχικά και στο τέλος κρύο.
– Να χρησιμοποιείτε μέτρια ζεστό αέρα στο πιστολάκι για το στέγνωμα των μαλλιών.
– Να μην αγγίζετε συχνά τα μαλλιά σας, γιατί έτσι μεταφέρετε τη λιπαρότητα από τις ρίζες στις άκρες τους.
– Τα ξηρά σαμπουάν, όπως αυτό της Klorane, είναι η λύση για τις στιγμές που θέλετε να αντιμετωπίσετε άμεσα την λιπαρότητα και να φρεσκάρετε τα μαλλιά σας στη στιγμή οπουδήποτε.