fbpx

Influencers! Μήπως έχουν πια κουράσει;

Influencers


Από την Chiara Ferragni και τη Miroslava Duma, μέχρι τους «σταρ» των εγχώριων social media, το φαινόμενο των bloggers/influencers γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα και συχνά ανεξέλεγκτα. Τι σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία της μόδας και την εποχή μας, γενικότερα;

Της Βάνας Αντωνοπούλου

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η καλλιτεχνική διευθύντρια του digital κομματιού της αμερικανικής Vogue, Sally Singer, είχε παραπονεθεί μέσω Twitter: «Αγαπητοί bloggers που αλλάζετε κάθε μία ώρα σύνολα προμοτάροντας σχεδιαστές, σταματήστε! Βρείτε κάποια άλλη ενασχόληση. Προαναγγέλλετε το τέλος του στιλ». Φυσικά, η αγανάκτησή της –δίκαιη ή όχι, δεν έχει σημασία– βρήκε αντιδράσεις από τους τότε bloggers και νυν influencers (η ονομασία διαφοροποιήθηκε σιγά σιγά, καθώς οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να διατηρούν κάποιο blog, αφού, κατά την άποψή τους, τα μεγάλα κείμενα και τους αποσπούν πολύτιμο χρόνο και θεωρούνται περιττά). Η Vogue και οι editors της κρίθηκαν υποκριτές και χαρακτηρίστηκαν ως personae non gratae. Σήμερα, οι ίδιοι influencers που βιάστηκαν να καταδικάσουν τη Singer και τους ομοίους της, πλέον αναζητούν, όπως δηλώνουν, πιο ουσιαστικούς τρόπους επικοινωνίας με το κοινό, ενώ πολλοί εγκαταλείπουν προσωρινά τα social media (κυρίως το Instagram, που αποτελεί και τη βασική πλατφόρμα προβολής τους, αλλά και Facebook και Snapchat επίσης), προκειμένου να ανασυνταχθούν και ενδεχομένως να δουν ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη ημέρα για ένα «επάγγελμα» που μεταμορφώθηκε, πέρα από κάθε προσδοκία, από παράδεισο σε εφιάλτη.

Influencers

Branding στην εποχή των social media Σίγουρα, από την εποχή που ο Bill Cunningham φωτογράφιζε πρώτος celebrities αλλά και κοινούς θνητούς στον δρόμο, θέτοντας τις βάσεις για τα αυθόρμητα street style ενσταντανέ, μία τάση που απογείωσε ο «Sartorialist» Scott Schuman και που τελικά έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία των εκατομμυρίων blogs, bloggers και influencers, τα πράγματα έχουν αλλάξει αισθητά. Αυτό που κάποτε ήταν αισθητικό statement, πλέον, αποτελεί μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Από την οποία συχνά κρίνεται το μέλλον ολόκληρων brands. Βέβαια, το κλίμα έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει σιγά σιγά. Brands που βιάστηκαν να χρησιμοποιήσουν influencers για να προωθήσουν τα προϊόντα τους προσπαθούν πλέον να επαναπροσδιορίσουν τη διήγησή τους. Σε μια προσπάθεια να κάνουν τους οίκους τους πιο προσιτούς και «ανοιχτούς», συχνά συνδέθηκαν με influencers που διαθέτουν αξίες και φιλοσοφία όχι και τόσο… δημοκρατικές. Για παράδειγμα, η beauty influencer από το Κουβέιτ Sondos Alqattan, η οποία πόσταρε τουλάχιστον αμφιλεγόμενες –για να μην πούμε ρατσιστικές– απόψεις για τις οικιακές βοηθούς στη χώρα της (υποστήριξε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να κρατούν τα διαβατήρια των εργαζομένων τους για να μην το «σκάσουν»), γεγονός που οδήγησε στη λήξη της συνεργασίας της με πολλά brands, όπως οι MAC, Shiseido, Max Factor Arabia και Phyto. Μάλιστα, πλέον οίκοι όπως ο Givenchy ή η Chanel αρνούνται να χρησιμοποιήσουν influencers προκειμένου να προμοτάρουν το κομμάτι της μόδας τους. Ίσως γιατί οι influencers κάνουν τη μόδα πιο προσιτή στο ευρύ κοινό και κάποιοι οίκοι δεν θέλουν να χάσουν το απρόσιτο status τους (ποια από εμάς δεν ονειρεύεται μια Hermes Birkin;) Το γεγονός είναι ότι οι σημαντικοί influencers (αυτοί με περισσότερους από ένα εκατομμύριο followers) όντως προωθούν τις πωλήσεις στο ευρύ κοινό. Εν τω μεταξύ, οι microinfluencers, μια ανερχόμενη κατηγορία, έχουν επικεντρωθεί σε ένα συγκεκριμένο τομέα-πάθος (yoga, κηπουρική, μαγειρική κ.ά.) και διαθέτουν κάποιες χιλιάδες από followers. Και μολονότι το κοινό τους είναι μικρότερο, η αμεσότητα και η επαφή τους μαζί του είναι πολύ μεγαλύτερη – για τον λόγο αυτόν πολλά brands τους προτιμούν.

Διαβάστε περισσότερα για τις Influencers ΕΔΩ.