fbpx

Χριστίνα Κοντοβά – Class Act

Χαρισματική, ανεξάρτητη, τολμηρή, αφοπλιστική. Η Χριστίνα Κοντοβά δεν είναι μόνο μια ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας, αλλά και μια γυναίκα με έντονη προσωπική λάμψη. Μια γυναίκα που δεν διστάζει να αποκαλύψει τις ευαισθησίες της, να μιλήσει για την καριέρα της και τη μητρότητα και να ομολογήσει ότι δεν θα πάψει ποτέ να ονειρεύεται και να δημιουργεί.

Συνέντευξη: Βάνα Αντωνοπούλου
Φωτογραφίες: Κυριάκος Παναγούλης
Μακιγιάζ: Μαρία Μαρούγκα
Μαλλιά: Κωνσταντίνος Ρόμπολας

Τη συναντώ ένα Σάββατο στο σπίτι της με φόντο την Ακρόπολη. Φοράει απλό λευκό T-shirt και μαύρη μακριά φούστα. Η κακοφωνία της πόλης μπαίνει από το ανοιχτό παράθυρο, αλλά εκείνη παραμένει χαλαρή, προσηνής και, κυρίως, ειλικρινής. Μου μιλάει για τις σπουδές της στη βιοϊατρική τεχνολογία και την ενασχόλησή της αρχικά με τις πωλήσεις και αργότερα, πριν από δεκαπέντε χρόνια, με τη μόδα. Μου αποκαλύπτει ότι παλιότερα, πολύ πριν από τα σεμινάρια styling που παρακολούθησε σχεδόν τυχαία, από χόμπι, δεν ήξερε με τι ακριβώς ήθελε να ασχοληθεί και ότι κάπου στην εποχή της πρώτης κολεξιόν της με μαγιό κόλλησε τελικά το «μικρόβιο» της μόδας. Μου λέει για τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως ήθελε να υιοθετήσει ένα παιδί, το παιδί της, από την Αφρική και τη βαθιά σύνδεση που έχει με αυτή τη μαγική ήπειρο. Μιλάει για όσα την κάνουν να δημιουργεί και να παθιάζεται. Και αισθάνομαι ότι η Χριστίνα Κοντοβά, σχεδιάστρια μόδας, ταξιδεύτρια, μητέρα, φίλη, γυναίκα, δεν φοβάται τις προκλήσεις. Ούτε αποφεύγει να τσαλακωθεί, να μείνει ανοιχτή και ευάλωτη. Αληθινή.

Τι ρόλο παίζει το στιλ στη ζωή σου;
Παίζει μεγάλο ρόλο, και παίζει ρόλο το να είναι το προσωπικό σου στιλ, να είναι δηλαδή κάτι πολύ αυθεντικό. Θα ντυθώ ανάλογα με το πώς αισθάνομαι, αλλά θα το προσέξω πάντα, θα ταξιδέψω –για μένα το στιλ δεν είναι μόνο η εμφάνιση, είναι γενικά το lifestyle– εκεί που με συγκινεί και μου αρέσει, θα βγω εκεί που μου τραβά το ενδιαφέρον, θα δω αυτά που μου κινούν το ενδιαφέρον, θα κάνω διαφορετικά πράγματα.
Σε κάποια πράγματα που δεν μπορώ να βρω το δικό μου στιλ, όπως για παράδειγμα στη διακόσμηση του σπιτιού, εκεί θα εμπιστευθώ κάποιον ειδικό, που θα με βοηθήσει με βάση την προσωπικότητα και το lifestyle μου να στήσω και τον χώρο μου. Για το νέο showroom που έφτιαξα απευθύνθηκα σε ειδικό. Πιστεύω ότι σίγουρα έχουμε μια αισθητική, αλλά πάνω σε αυτή είναι ωραίο να συμπληρώνουν οι ειδικοί. Για μένα στο στιλ είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Είναι κάτι που εξελίσσεται. Μπορεί να αλλάξει, και είναι ωραίο να αλλάζει γιατί, προφανώς, ανάλογα με το τι κάνεις, ποιος είσαι, πού είσαι εκείνη τη στιγμή, με ποιον είσαι, μπορείς να αλλάξεις και να εξελίξεις την αισθητική σου.

Πιστεύεις ότι τα ρούχα σου βοηθούν τις γυναίκες να αναδείξουν το δικό τους, προσωπικό στιλ;
Γενικά, σχεδιάζω ρούχα που συνδυάζονται μεταξύ τους, σαν total look, ώστε κάποιος, ακόμη και αν δεν έχει βρει το προσωπικό του στιλ, να μπορέσει να φορέσει κάτι ολοκληρωμένο και όμορφο. Από την άλλη, επειδή κάνω συλλογές και η συλλογή έχει μια συνοχή, μπορεί κάποιος να κάνει mix ‘n’ match στα ρούχα. Επίσης, πιστεύω ότι οι κολεξιόν μου είναι σαν καμβάς, είναι αυτό το μίνιμαλ που μπορείς να το βάλεις σε διαφορετικές περιστάσεις με τελείως διαφορετικό styling.

Προφανώς φοράς τα ρούχα που σχεδιάζεις…
Φυσικά, κατ’ αρχάς γιατί σχεδιάζω για εμένα, για τον δικό μου τρόπο ζωής. Υπάρχουν, όμως, κάποιες φορές που χρειάζομαι κάτι που δεν το έχω. Παλιά είχα μπει λίγο στο τριπάκι να το δημιουργώ, αλλά μετά σκεφτόμουν ότι είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που λέγαμε πριν για τους ειδικούς. Αν θέλω κάτι πιο βραδινό, πιο επίσημο, θα πάω στον Βασίλη Ζούλια. Αν θέλω κάτι πολύ πιο σπορ, θα πάω σε μια εταιρεία με αθλητικά.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεις περισσότερο Έλληνες ή ξένους σχεδιαστές;
Κυρίως Έλληνες, γιατί γνωρίζω πλέον και πολλούς στον χώρο και τους εκτιμώ και τους θαυμάζω, αλλά δεν βάζω περιορισμούς, φοράω αυτό που μου αρέσει.
Πάντως, νομίζω ότι πια στην Ελλάδα έχουμε αρκετές πολύ καλές εταιρείες, έχεις πολλές επιλογές.

Πόσο πιστεύεις ότι τα social media, οι influencers, έχουν επηρεάσει τη μόδα;
Την έχουν επηρεάσει σίγουρα. Έχει επηρεαστεί όχι μόνο επειδή βλέπουμε και μπορούμε να αντιγράψουμε ένα στιλ –που είναι καλό–, αλλά γιατί παίρνουμε την πληροφορία πάρα πολύ γρήγορα. Εμένα μου αρέσει όλο αυτό, αλλά είναι κακό να προσπαθείς να αντιγράψεις κάτι και να μη σου ταιριάζει. Ή, όταν το αντιγράφεις με άσχημο τρόπο, το κάνεις φθηνό. Εμένα προσωπικά μου έχει κάνει καλό. Και έχω γίνει γνωστή μέσα από τα social media και δείχνω τη δουλειά μου πολύ πιο εύκολα και έχω κάνει πολύ ωραίες συνεργασίες.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.