fbpx

Adieu, Alber…

Alber Elbaz

Ευγενής, χαμηλών τόνων, προσηνής και προπάντων εξαιρετικά ταλαντούχος.
Ο πληθωρικός gentleman της υψηλής ραπτικής Alber Elbaz έφυγε σε ηλικία 59 χρόνων. Θα παραμείνει όμως πάντοτε ζωντανός στη συλλογική μνήμη των απανταχού εραστών της μόδας.

Βάνα Αντωνοπούλου

Πριν από λίγο καιρό ο κόσμος της μόδας αποχαιρέτησε σοκαρισμένος ένα από τα πλέον αγαπημένα και ταλαντούχα «παιδιά» του, τον σχεδιαστή Alber Elbaz, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών μετά από μάχη με τον Covid-19. Πληθωρικός, χαρισματικός και σεμνός, ο Elbaz έγινε συνώνυμος με τον οίκο Lanvin, στον οποίο είχε αφιερώσει 14 άκρως δημιουργικά χρόνια, μέχρι την αποπομπή του το 2015 ύστερα από συνεχείς διενέξεις με την ιδιοκτήτρια του γαλλικού brand Shaw-Lan Wang και τη διευθύνουσα σύμβουλο Michèle Huiban. Στο οίκο Lanvin, o Elbaz μεγαλούργησε, ενώ κατάφερε το σχεδόν ακατόρθωτο: να τον βγάλει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και να τον φέρει στον 21ο αιώνα, δημιουργώντας ένα δυνατό εμπορικό DNA και μετατρέποντάς τον σε ένα από τα πιο trendy και ποθητά brands πολυτελείας όλων των εποχών. Άλλωστε, ποια από εμάς δεν ονειρεύτηκε να αποκτήσει ένα ντραπαριστό φόρεμα με την υπογραφή του και την ταμπέλα «Lanvin» ή μία από τις σατέν πολύχρωμες μπαλαρίνες που κάποτε πωλούνταν σαν ζεστά ψωμάκια;

Έργα και ημέρες με μια ματιά
• Ο Elbaz γεννήθηκε στο Μαρόκο, στην Καζαμπλάνκα, το 1961 και μετακόμισε με τους γονείς του στο Ισραήλ (Τελ Αβίβ) σε ηλικία 10 ετών. Θεωρούσε μάλιστα τον εαυτό του Ισραηλίτη.
• Με μητέρα ζωγράφο και πατέρα ειδικό κολορίστα στη βαφή μαλλιών, ο Alber ανέπτυξε αγάπη για το σχέδιο σε πολύ νεαρή ηλικία. «Για μένα, το να σχεδιάζω ρούχα ήταν ένας τρόπος να φαντασιώνομαι και να ονειρεύομαι. Στο μικρό μου δωμάτιο στο σπίτι μας ένιωθα ότι βρισκόμουν κάπου αλλού. Στο Παρίσι, για παράδειγμα», είχε πει κάποτε.
• Ξεκίνησε τις σπουδές του στο σχέδιο μόδας στο Κολέγιο Shenkar και το 1987 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δουλέψει για τον Geoffrey Beene, ο οποίος του έμαθε τα μυστικά και τις τεχνικές ντραπαρίσματος, ενώ του εμφύσησε το να απορρίπτει κάθε εφήμερη τάση.
• Ανέλαβε τα καλλιτεχνικά ηνία του γαλλικού οίκου Guy Laroche το 1996, όπου κατάφερε να φέρει έναν αέρα ανανέωσης χωρίς να αποξενώσει τις κλασικές πελάτισσες, οι οποίες στην πλειονότητά τους ήταν υπερήλικες κυρίες με ιδιαίτερη αγάπη στα «μπουκλέ υφάσματα και τα χρυσά κουμπιά», όπως συνήθιζε να δηλώνει ο ίδιος ο Elbaz.
• Το 1998, του πρότειναν να αναλάβει το γυναικείο prêt-à-porter του οίκου Yves Saint Laurent. «Για μένα, δεν είναι μια κίνηση καριέρας, αλλά ένα όνειρο ζωής που πραγματοποιήθηκε», δήλωνε στο δελτίο Τύπου του brand. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, αφού το 2001 το YSL Rive Gauche εξαγοράστηκε από το Gucci Group και ο Tom Ford –καλλιτεχνικός διευθυντής του Gucci εκείνη την εποχή– απέλυσε τον Elbaz για να αναλάβει ο ίδιος την καλλιτεχνική διεύθυνση.
• Στη συνέχεια, ο Alber πήγε στην Ιταλία και τον οίκο Krizia, απ’ όπου έφυγε ύστερα από τρεις μόλις μήνες έπειτα από διαφωνία με τη Mariuccia Mandelli, ιδρύτρια του brand.
• To 2001 ανάλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Lanvin, όπου κατάφερε να εντυπωσιάσει κριτικούς και κοινό χάρη στις διαχρονικές, θηλυκές και εξαιρετικά ποιοτικές δημιουργίες του.

Adieu Alber Elbaz

Adieu Alber Elbaz

Adieu Alber Elbaz

• Ο Elbaz λάτρευε τις γυναίκες και δεν δίσταζε να τους το δείχνει με κάθε τρόπο. «Εργάζομαι κυρίως με γυναίκες. Και, ξέρετε, το λογότυπο του Lanvin είναι μια μητέρα με την κόρη της. Δεν είναι λιοντάρι, δεν είναι άλογο. Είναι μια μητέρα και μια κόρη. Το βρίσκω ιδιαίτερα συγκινητικό».
• Στη διάρκεια της καριέρας του βραβεύτηκε πολλές φορές. Το 2007 τού απονεμήθηκε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική κυβέρνηση.
• Τον Νοέμβριο του 2010 συνεργάστηκε με τη σουηδική H&M για τη σειρά Lanvin x H&M, μία από τις πιο επιτυχημένες όλων των εποχών.
• Προς τιμήν των 10 χρόνων του στα ηνία του οίκου Lanvin, το 2012 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με περισσότερες από 3.000 εικόνες καθώς και με σχόλια και ατάκες του ιδίου.
• Μετά την αποχώρησή του από τον Lanvin, το 2015, προχώρησε σε διάφορες συνεργασίες, όπως αυτή με τη LeSportsac και με τον Frédéric Malle για το άρωμα Superstitious.
• Το 2019 ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την ιταλική μάρκα δερμάτινων ειδών πολυτελείας Tod’s.
• Τον Ιανουάριο του 2021, ο Alber Elbaz λάνσαρε και επίσημα το νέο του project, το AZ Factory, σε συνεργασία με τον ελβετικό όμιλο Richemont. Το αρχικό όνομα ήταν AZ Fashion, αλλά άλλαξε σαν φόρος τιμής στα εργοστάσια της μόδας που κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους προκειμένου να βοηθήσουν με την παραγωγή απολυμαντικών, μασκών και άλλων υγειονομικών ειδών. Τα προϊόντα της AZ Factory πωλούνται μόνο online και στόχος του σχεδιαστή ήταν να αγκαλιάσουν κάθε σωματότυπο και να αποτελέσουν μια εναλλακτική και διαχρονική πρόταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μόδα.
• Ο θάνατος του Alber Elbaz στις 24 Απριλίου 2021 ήταν ξαφνικός και αποτέλεσμα της νοσηλείας του με συμπτώματα Covid-19.