fbpx

Πώς να οργανώσετε τις ντουλάπες σας

Πώς να οργανώσετε τις ντουλάπες σας

Στην εποχή του #μένουμεσπίτι όλοι έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε κάτι χρήσιμο για να περάσει η ώρα. Τι λέτε για μια ολική αναδιάρθρωση της ντουλάπας σας; Έχουμε τα tips, έχετε τον χρόνο. Ξεκινάμε;

Της Βάνας Αντωνοπούλου

Η άνοιξη είναι πάντα η εποχή της ανανέωσης και του… ξεκαθαρίσματος. Σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και η γκαρνταρόμπα μας. Και αν νομίζετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να βάλετε τη δική σας σε τάξη, σας έχω νέα: το μόνο που χρειάζεστε είναι να είστε ειλικρινείς με τις ανάγκες και το στιλ σας, με το πώς βλέπετε τον εαυτό σας. Μην ανησυχείτε, παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές και προτάσεις για να βάλετε σε τάξη ακόμη και την πιο χαοτική γκαρνταρόμπα. Επαναλαμβάνω, το μόνο που χρειάζεστε είναι διάθεση για αλλαγές…

Τα ρούχα σε σειρά

Στάδιο 1: Αποσυμφόρηση
Προτείνω να ξεκινήσετε βγάζοντας ένα ένα τα ρούχα από την ντουλάπα. Και μετά να κάνετε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:
•Μου κάνει; Αν όχι, είμαι διατεθειμένη να επενδύσω χρόνο και το όποιο κόστος για να το φέρω στα μέτρα μου;
•Μήπως είναι παλιό, ξεπερασμένο ή συνυφασμένο με τοξικές/δυσάρεστες αναμνήσεις;
•Μήπως θέλει επισκευή/επιδιόρθωση; Είμαι διατεθειμένη να επενδύσω χρόνο και το όποιο κόστος για να το φτιάξω/φρεσκάρω;
•Με κολακεύει το χρώμα και/ή το σχέδιο;
•Μήπως το κρατάω γιατί σκέφτομαι τα χρήματα;
•Αντιπροσωπεύει την εικόνα της γυναίκας που θέλω πραγματικά να είμαι;
•Το αγαπάω σαν κομμάτι;
•Το έχω φορέσει τα τελευταία 2-3 χρόνια;

Στάδιο 2: Απόρριψη
Τα ρούχα που πρέπει οπωσδήποτε να εξαφανίσετε από την ντουλάπα σας είναι τα παρακάτω:
•Όλα όσα δεν σας κάνουν καλά και δεν σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας ή όταν τα φοράτε η εικόνα σας δεν σας αρέσει στον καθρέφτη.
•Ρούχα που ανασύρουν αρνητικές ή τοξικές αναμνήσεις. Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψετε κάθε αρνητική ενέργεια.
•Οτιδήποτε θέλετε εδώ και καιρό να επισκευάσετε ή να φέρετε στα μέτρα σας αλλά δεν έχετε καταφέρει να το προχωρήσετε ως project, με αποτέλεσμα το ρούχο(-α) να βρίσκεται έτσι στην ντουλάπα σας για 6 ή περισσότερους μήνες.
•Όλα τα κατεστραμμένα παπούτσια,
τα παλιά εσώρουχα που έχουν φθαρεί ή ξεχειλώσει, παλιά ρούχα γυμναστικής που δεν σας κάνουν πια, κατεστραμμένες τσάντες. Είτε θα τα πάτε για επισκευή asap είτε θα τα εξαφανίσετε από την ντουλάπα.

Στάδιο 3: Οργάνωση
Είναι σαφές ότι οτιδήποτε θέλετε να βρεθεί εκτός ντουλάπας θα πρέπει να το απομακρύνετε κάπως οργανωμένα, να μην το πετάξετε στα σκουπίδια απλά επειδή δεν το χρειάζεστε. Εγώ όταν θέλω να αδειάσω λίγο την ντουλάπα μου, αρχικά ξεκινάω με συναδέλφους και φίλες/γνωστές στις οποίες μπορεί να αρέσουν/ταιριάζουν περισσότερο (με την προϋπόθεση ότι είναι σε καλή κατάσταση). Τα υπόλοιπα πάνε σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση ή, ενίοτε, μπορεί και να τα πουλήσω μέσω Depop ή Facebook (αξίζει να διερευνήσετε την επιλογή αυτή). Όσον αφορά τα ρούχα που θα παραμείνουν στην ντουλάπα, προσωπικά, τα τακτοποιώ ανάλογα με το είδος (πουκάμισα, φούστες, παντελόνια, παλτό κ.λπ.) και μετά ανά χρώμα. Πουλόβερ, T-shirt και σορτς, συνήθως τα διπλώνω και τα βάζω σε συρτάρια. Έτσι, πριν ντυθείτε κάθε μέρα θα έχετε μια καλή εικόνα πού βρίσκεται το καθετί, θα μπορείτε να ντύνεστε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Παράλληλα, θα έχετε καλύτερη εικόνα για το ποια ρούχα χρειάζονται καθαριστήριο ή κάποια ειδική φροντίδα. Αν φυλάτε στον ίδιο χώρο/έπιπλο χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά, προτείνω να βάζετε τα ρούχα της τρέχουσας σεζόν σε σημεία με καλύτερη πρόσβαση.

Τέλος, αν είναι δυνατόν, προτείνω να προσθέσετε κάπου στην ντουλάπα σας (συνήθως στο εσωτερικό των φύλλων της, εκτός αν είναι συρόμενη) έναν ολόσωμο καθρέφτη. Θα σας βοηθήσει να βλέπετε άμεσα το look σας χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνεστε.

Πώς να οργανώσετε τις ντουλάπες σας

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ