fbpx

Οι καλύτερες κρέμες σώματος για μωρά

Η κατάλληλη βρεφική φροντίδα δεν θα αλλάξει μόνο την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού μας, θα αλλάξει και τη ζωή του! Από το καθημερινό μπανάκι μέχρι την αλλαγή πάνας και την ενυδάτωση, η ασφαλής περιποίησή του γίνεται αφορμή να μοιραστούμε μαζί του στιγμές στοργής και ευτυχίας, αρκεί να ακολουθήσουμε τις σωστές συμβουλές και να εξοπλιστούμε με τους κατάλληλους συμμάχους περιποίησης!

Της Ελευθερίας Νίκου

You are not alone!
Όλες οι μαμάδες έχουν αγωνία για το πώς θα φροντίσουν σωστά το μωρό τους, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί. Δεν είμαστε μόνες σε αυτό, ακόμη κι αν πολλές φορές έτσι νιώθουμε. Η σωστή περιποίηση είναι συχνά πιο κοντά από όσο περιμένουμε στη σωστή συμβουλή του γιατρού μας και την καταπραϋντική σύνθεση ενός βρεφικού προϊόντος που εμπιστευόμαστε και λατρεύουμε να απλώνουμε στο δερματάκι του μωρού μας!

Μάθαμε ότι…
…το βρεφικό δέρμα εμφανίζει διαφορές με εκείνο ενός ενήλικα. Είναι πιο λεπτό, ιδρώνει λιγότερο, ο φραγμός του αφήνει «ανοιχτές» πόρτες για τους εισβολείς και όλα αυτά αποτελούν ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες που πρέπει λαμβάνονται υπόψη όταν φροντίζουμε το βρεφικό δέρμα. Και το σίγουρο είναι ότι θέλουμε να το φροντίζουμε με τον καλύτερο τρόπο!

Η επιστημονική άποψη!
Η παιδίατρος Μιχαέλα Σιούτη-Χανταρεάν απαντά τις ερωτήσεις μας για τις καθημερινές διαδικασίες φροντίδας του μωρού μας.

Πώς θα καταστήσουμε το μπάνιο του μωρού μας ευχάριστο και ασφαλές για το ευαίσθητο δέρμα του;
Το δέρμα πρέπει να είναι στεγνό και καθαρό! Αυτή είναι η πιο αντιπροσωπευτική φράση και είναι εύκολο να φανταστούμε ότι το νεογνό αγαπά το νερό, άλλωστε σε υδάτινο περιβάλλον έζησε για τόσους μήνες. Οπότε το μπάνιο είναι αγαπημένη στιγμή της ημέρας και σίγουρα το χαίρεται. Η διαδικασία πρέπει να γίνει με νερό και υποκατάστατο σαπουνιού, δηλαδή καθαριστικές ουσίες απαλλαγμένες από αλκάλεα και εμπλουτισμένες με ενυδατικούς παράγοντες που ταυτόχρονα σέβονται την ευαισθησία, δεν επηρεάζουν την ισορροπία, καθαρίζουν και ενυδατώνουν. Για το ξηρό δέρμα υπάρχουν και ελαιώδεις καθαριστικές ουσίες. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, σε θερμοκρασία μέχρι 32°C βαθμούς. Χρησιμοποιούμε τρεχούμενο νερό μέχρι να πέσει ο ομφαλός (δεν θέλουμε να μουλιάσει). Μεγαλύτερα βρέφη κάνουν το καθημερινό μπανάκι τους βουτηγμένα στο νερό, για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση.

Πώς ενυδατώνουμε σωστά το δέρμα του μωρού μετά το μπάνιο;
Αφού τελειώσαμε με το «καθαρό», ας φροντίσουμε να είναι και «στεγνό»! Με καθαρή πετσετούλα στεγνώνουμε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας και επιμένουμε σε όλες τις πτυχές του σώματος. Το περιβάλλον είναι ζεστό, μυρίζει «καθαριότητα και παραμύθι»! Το μωρό βυθίζεται σε μαλακή πετσέτα και εμείς του μιλαμε και ξεκινάμε το μασάζ. Εφαρμόζουμε υδαρές γαλάκτωμα σε όλο το σώμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις ενώ προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε παχύρρευστες κρέμες και αλοιφές στους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα. Αυτό ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό και το δέρμα γίνεται πιο ανθεκτικό στο περιβάλλον, ενώ το μωρό είναι χαρούμενο! Μετά το μπάνιο και την ενυδάτωση, ολοκληρώνουμε με μια κρέμα παχύρρευστη και προστατευτική για την περιοχή της πάνας.

Για τις καλοκαιρινές βόλτες μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό στο μωρό και αν ναι πώς;
Η χρήση αντηλιακού ξεκινά μετά τους πρώτους έξι μήνες ζωής, καθώς νωρίτερα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν οι εξής κανόνες: επιλογή αντηλιακού ευρέος φάσματος προστασίας, επάλειψη σε όλο το σώμα και άφθονη ποσότητα 20-30 λεπτά πριν από την έκθεση, επανάληψη εφαρμογής κάθε 2 ώρες ή κάθε φορά μετά από κολύμβηση, εφίδρωση ή σκούπισμα. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται και στην πόλη, κυρίως από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.