fbpx

Βρίσκοντας τη μαγεία των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα


Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών, αλλά ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να τα απολαύσουμε και όλοι εμείς οι ενήλικοι; Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξαναβρούμε τη μαγεία τους.

Της Άννας Δάλλα

Φώτα και φωτάκια, γκλίτερ, γκι για να φιλιούνται από κάτω οι ερωτευμένοι, κάθε λογής στολίδια, αλεξανδρινό στις γλάστρες, έλατο στο σαλόνι ή και καραβάκι για τους πιο παραδοσιακούς, γιρλάντες, γλυκά όλων των ειδών, δώρα τυλιγμένα σε γυαλιστερά χαρτιά, φαγητά να ψήνονται στην κουζίνα, φάτνη, καλέσματα, πάρτι, κρασί, μουσική, σοκολατάκια, σαμπάνια, κάλαντα… Προσθέστε ό,τι σας κάνει κέφι, αρκεί να έχει χρώματα, αρώματα και λάμψη, πολλή λάμψη! Κακά τα ψέματα, έπειτα από κάποια ηλικία, συνήθως όταν σταματάμε να πιστεύουμε πια στον Άγιο Βασίλη, τα Χριστούγεννα χάνουν τη μαγεία που είχαν όταν ήμασταν παιδιά. Τη θέση της παίρνουν το άγχος αν έχουμε αρκετά χρήματα για δώρα και βαρετά τραπέζια με εκνευριστικές θείες που μας ρωτάνε πότε σκοπεύουμε να παντρευτούμε και να κάνουμε δικά μας παιδιά. Να πώς θα αντισταθούμε και πώς θα ξαναβρούμε τη χαμένη μαγεία των παιδικών μας Χριστουγέννων.

Ένα στολισμένο σπίτι

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μπούμε στο πνεύμα των Χριστουγέννων από το να βάλουμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια να παίζουν, ένα ωραίο ποτό σε κρυστάλλινο ποτήρι και να αρχίσουμε να στολίζουμε το σπίτι μας. Αν φορέσουμε και ένα αγιοβασιλιάτικο σκουφί όσο το κάνουμε, ακόμα καλύτερα. Στη συνέχεια, μπορούμε να φτιάξουμε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες ώστε να γεμίσει το σπίτι μας με γιορτινές μυρωδιές. Αν δεν τα καταφέρνουμε, υπάρχει πάντα η εναλλακτική να φτιάξουμε κάποιο πιο απλό γλυκό και να αγοράσουμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα από ένα ζαχαροπλαστείο.

Το χωριό του Άγιου Βασίλη

Όπου κι αν ζούμε, σίγουρα θα βρούμε χριστουγεννιάτικες αγορές, υπαίθριες ή σε κάποιο εμπορικό κέντρο, οργανωμένες ή πιο πρόχειρα φτιαγμένες. Μια βόλτα σε μια τέτοια αγορά θα μας βάλει αμέσως στο γιορτινό πνεύμα. Δεν είναι ανάγκη να κάτσουμε στην αγκαλιά του Άγιου Βασίλη, όπως όταν ήμασταν μικροί, αλλά μια φωτογραφία ή η ανταλλαγή ευχών θα φέρει το χαμόγελο στα χείλη μας.

Ψωνίζοντας δώρα

Αν μας προκαλεί στρες, καλύτερα να μην το κάνουμε. Κανείς δεν θα σταματήσει να μας θεωρεί φίλο του ή να μας αγαπάει επειδή δεν του κάναμε δώρο μία ή και περισσότερες χρονιές. Μπορούμε να χαρίσουμε στους αγαπημένους μας κάτι συμβολικό, όπως μια κάρτα με ευχές, σοκολατάκια, λίγα μελομακάρονα ή ένα αλεξανδρινό. Αν, πάλι, έχουμε όρεξη και χρήματα να πάμε για ψώνια, σίγουρα οι αγορές στα στολισμένα καταστήματα θα μας βοηθήσουν να μπούμε στο πνεύμα των γιορτών. Μια καλή ιδέα είναι να τυλίξουμε εμείς τα δώρα των αγαπημένων μας με γιορτινά χαρτιά και να γράψουμε κάρτες με ευχές. Και ας μην ξεχάσουμε τον εαυτό μας. Ένα έστω μικρό δώρο κάτω από το δέντρο για να το βρούμε την Πρωτοχρονιά θα μας θυμίσει τον Άγιο Βασίλη των παιδικών μας χρόνων.

Να τα πούμε;

Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα δεν γίνονται, οπότε ας ετοιμάσουμε τα ψιλά μας και ας ανοίξουμε την πόρτα μας στα παιδιά που θα έρθουν να μας τραγουδήσουν τα κάλαντα. Μια καλή ιδέα είναι ίσως να πάμε και στην εκκλησία σε κάποια από τις γιορτινές λειτουργίες, αν έχουμε διάθεση, ώστε να μπούμε ακόμα περισσότερο στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ή να παρακολουθήσουμε κάποια σχετική συναυλία που μπορεί να γίνεται στην πόλη μας.

Γκλίτερ και παλιά δαντέλα

Οι μέρες των Χριστουγέννων αποτελούν ευκαιρία για να ντυθούμε γιορτινά, να φορέσουμε τα αγαπημένα μας αξεσουάρ, να φτιάξουμε τα μαλλιά μας, να βάψουμε τα νύχια μας, να φορέσουμε σκουλαρίκια με αγιοβασίληδες… Κι αυτό όχι μόνο τη μέρα των Χριστουγέννων ή στο ρεβεγιόν, αλλά κάθε μέρα των γιορτών, ακόμα και τις μέρες που δουλεύουμε, που πάμε για ψώνια ή για καφέ. Γιατί όχι; Οι γιορτές απαιτούν λάμψη και πολυτέλεια.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών

Ακριβώς επειδή τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών, είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να περνάμε τις γιορτινές μέρες μαζί τους. Μαζί τους, μπαίνουμε πιο εύκολα στη μαγεία των ημερών, γιατί προσπαθούμε να τα κάνουμε να ευχαριστηθούν όσο περισσότερο γίνεται. Αν δεν έχουμε παιδιά, σίγουρα θα υπάρχουν βαφτιστήρια, ανίψια, ξαδερφάκια ή παιδιά φίλων που ευχαρίστως θα μας συνόδευαν σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα/παράσταση/αγορά/συναυλία. Βλέποντας τη γιορτή μέσα από τα μάτια τους θα θυμηθούμε πώς ήταν τα Χριστούγεννα και για μας όταν ήμασταν παιδιά.