fbpx

Τα τρόφιμα που μας παχαίνουν

Τα τρόφιμα που μας παχαίνουν

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ανθρώπους να λένε ότι κατάφεραν να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν το βάρος τους χωρίς να κάνουν συγκεκριμένη δίαιτα ή να συμβουλευτούν ειδικό. Πώς; Αποκλείοντας από το καθημερινό τους διαιτολόγιο τα ιδιαίτερα παχυντικά τρόφιμα.

Της Άννας Δάλλα

Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που μας παχαίνουν; Κατά καιρούς, έχουν γίνει πολλές μελέτες και έρευνες για την καταγραφή των «χειρότερων» και πιο επιβαρυντικών τροφίμων. Βέβαια, όλα έχουν να κάνουν με τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Αν μία φορά κάνουμε μια ατασθαλία, δεν σημαίνει ότι έχουν καταστραφεί τα πάντα. Σίγουρα, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε και να αποφεύγουμε συστηματικά τα ιδιαίτερα παχυντικά τρόφιμα ώστε να διατηρούμε το βάρος μας χαμηλό, τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα και την ενέργειά μας υψηλή στη διάρκεια όλης της μέρας. Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έφτιαξε μια λίστα με τα 12 τρόφιμα/φαγητά που πρέπει να αποφεύγουμε, ξεκινώντας από το πιο επιβαρυντικό. Αυτά είναι:

1. Οι τηγανητές πατάτες
Αυτές που τρώμε σε φαστ φουντ και εστιατόρια είναι από τα πιο επιβαρυντικά και εθιστικά φαγητά. Όσοι αρέσκονται στις τηγανητές πατάτες και τις καταναλώνουν συχνά τείνουν να παίρνουν δύο κιλά τον χρόνο. Δυστυχώς, όμως, ούτε εκείνες που φτιάχνουμε στο σπίτι μας είναι πολύ καλύτερες.

2. Τα πατατάκια
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι τα βρίσκουμε νόστιμα, έχουν όμως πολύ λάδι και αλάτι και γι’ αυτό παχαίνουν πολύ. Επιπλέον, δεν μας χορταίνουν γι’ αυτό και τείνουμε να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

3. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη
Όχι μόνο μας παχαίνουν, αλλά ανεβάζουν και τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και κάνουν γενικά κακό στην υγεία. Σκόπιμο είναι να τα αποφεύγουμε.

4. Τα λιπαρά κρέατα
Αν τρώμε πολύ μοσχάρι ή χοιρινό, παίρνουμε πολύ λίπος, με αποτέλεσμα να παχαίνουμε αλλά και να αυξάνουμε τις τιμές των λιπιδίων στο αίμα μας.

5. Τα τρανς λιπαρά
Πολλά από τα τρόφιμα που βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ –κυρίως τα κατεψυγμένα, τα επεξεργασμένα και όσα είναι έτοιμα προς κατανάλωση– είναι επιβαρυμένα με τρανς λιπαρά, τα οποία βλάπτουν τόσο τη σιλουέτα όσο και την υγεία μας.

6. Οι πατάτες
Όπως και να είναι μαγειρεμένες, οι πατάτες, ειδικά αν καταναλώνονται συχνά, παχαίνουν.

7. Τα γλυκά
Όλα τα γλυκά μάς δίνουν πολλή ζάχαρη και λίπος και επηρεάζουν αρνητικά τόσο τον δείκτη της ζυγαριάς όσο και τους δείκτες στις εξετάσεις αίματος. Αν έχουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό, είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο.

8. Το επεξεργασμένο ρύζι
Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο ίδιο το ρύζι, αλλά στο γεγονός ότι περνάει από μια πολύ μεγάλη διεργασία προκειμένου να γίνει λευκό. Προτιμήστε, λοιπόν, το καστανό ρύζι.

9. Τα τηγανητά
Εκτός από τις πατάτες, που προαναφέραμε, όλα τα τηγανητά τρόφιμα, ακόμα και τα λαχανικά, τα ψάρια ή το κοτόπουλο, είναι πολύ επιβαρυντικά, ειδικά όταν τα τηγανίζονται εκτός σπιτιού…

10. Οι έτοιμοι χυμοί
Ακόμα και όσοι χαρακτηρίζονται «φυσικοί» πρέπει να αποφεύγονται, γιατί περιέχουν πάρα πολλή ζάχαρη. Συχνά, δε, έχουν και συντηρητικά και χρώματα.

11. Το βούτυρο
Τόσο το βούτυρο όσο και η μαγιονέζα ανήκουν στα πολύ κακά λιπαρά, επηρεάζουν αρνητικά το δέρμα και τη χοληστερίνη μας.

12. Τα επεξεργασμένα κρέατα
Περιέχουν πολύ αλάτι, συντηρητικά, θερμίδες και τεχνητά χρώματα. Πρέπει να τα αποφεύγουν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες.

Άλλα «παχυντικά» τρόφιμα
Υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες μας παχαίνουν. Αυτά είναι:

Τα ζυμαρικά, κυρίως εκείνα από άσπρο αλεύρι. Αν τα τρώμε μία ή δύο φορές την εβδομάδα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά η συχνή κατανάλωση, κυρίως όταν αυτά συνδυάζονται με σάλτσες και άλλα παχυντικά υλικά, αυξάνει το βάρος μας.

Οι διάφορες σάλτσες, όπως η μαγιονέζα, η κέτσαπ και άλλα ντρέσινγκ περιέχουν πολύ λίπος, αλάτι, συχνά και ζάχαρη. Έτσι, ανεβάζουν τις τιμές των λιπαρών στο αίμα και μας δίνουν πολλές θερμίδες.

Η σοκολάτα, που συχνά περιέχει συντηρητικά, κυρίως η λευκή, είναι καλό να αποφεύγεται. Η μαύρη σοκολάτα (υγείας), όμως, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, όποτε μπορούμε να την καταναλώνουμε με μέτρο.