fbpx

Μακριά από τις ιώσεις!


Κάθε φορά που αρρωσταίνουμε αναρωτιόμαστε πώς την πατήσαμε και ελπίζουμε να είμαστε τυχεροί κι αυτή η ίωση να είναι και η τελευταία. Τι θα λέγαμε αν μαθαίναμε ότι –σύμφωνα με τους ειδικούς– δεν είναι μόνο θέμα τύχης το να κρατήσουμε τις ιώσεις μακριά μας, αλλά περνάει και από το χέρι μας;

Της Άννας Δάλλα

Όσο ο χειμώνας προχωράει, τόσο οι ιώσεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω μας. Εύλογο είναι ότι όλοι θέλουμε να τις αποφύγουμε και, όπως κάθε προηγούμενη χρονιά, έτσι κι αυτήν ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να μην αρρωστήσουμε ή, τουλάχιστον, να μην αρρωστήσουμε πολλές φορές και να μη μας ρίξει η ίωση ή κάποια επιπλοκή της στο κρεβάτι. Άραγε γίνεται; Θέσαμε την ερώτηση στους ειδικούς και μας απάντησαν. Είναι εφικτό, μας είπαν, και οι βασικοί κανόνες είναι δύο: να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με ιούς, ώστε να μην τους κολλήσουμε, και να δυναμώσουμε όσο μπορούμε το ανοσοποιητικό μας ώστε, αν συναντήσουμε ιώσεις, είτε να μην κολλήσουμε, είτε να τις περάσουμε ελαφριά.

Κρατάμε τις αποστάσεις μας

Η αλήθεια είναι προφανής: ο καλύτερος τρόπος να μην κολλήσουμε μια ίωση είναι να φροντίζουμε να κρατάμε αποστάσεις από όσους νοσούν. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό –ειδικά τον χειμώνα– να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, τον συνωστισμό, τα πολλά φιλιά και τις αγκαλιές, ειδικά με όσους έχουν μύτη που τρέχει, φτερνίζονται, βήχουν κ.λπ. Τον ίδιο κανόνα, βέβαια, πρέπει να ακολουθούμε κι εμείς όταν είμαστε άρρωστοι. Είναι σημαντικό να βάζουμε το χέρι μας μπροστά στο στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε και να παραμένουμε –όταν είναι εφικτό– στο σπίτι μας μέχρι να γίνουμε καλά. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο, όμως, τόσο για να μη μεταδώσουμε, όσο και για να μην κολλήσουμε μια ίωση είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας, αφού στην πλειονότητά τους οι ιοί μεταδίδονται μέσω των χεριών μας, που ακουμπούν επιφάνειες, όπως τηλέφωνα, πόπολα, πόρτες, και μετά, μέσω της μύτης, του στόματος ή των ματιών μας, δίνουν ουσιαστικά δίοδο στους ιούς για να μπουν στον οργανισμό μας.

Δυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας

Πρόκειται για το σύστημα που θα παίξει άμυνα, θα αντισταθεί δηλαδή στους ιούς που θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στο σώμα μας και τελικά να μας ρίξουν στο κρεβάτι. Ο πιο καλός τρόπος να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα, έτοιμο να αντιμετωπίσει και να νικήσει κάθε «εχθρό», είναι να αποφεύγουμε όλα όσα το κάνουν αδύναμο και να επιλέγουμε όλα όσα το ενδυναμώνουν.

Έτσι, οι ειδικοί εξηγούν ότι για να κρατάμε το ανοσοποιητικό μας σε καλή κατάσταση και εγρήγορση θα πρέπει να:

*Κοιμόμαστε καλά και αρκετά –7 ώρες κατά μέσο όρο κάθε βράδυ–, ώστε το ανοσοποιητικό μας να μη βρίσκεται σε στρες (λόγω της υψηλής κορτιζόλης που έχουμε όταν είμαστε άυπνοι) και να μπορεί, όταν χρειαστεί, να παλέψει με τους ιούς που θα του επιτεθούν.

*Τρώμε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, ψάρια, γιαούρτι και πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να παίρνουμε τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά και τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στους εισβολείς.

*Βάζουμε στα φαγητά μας σκόρδο και κρεμμύδι, που έχουν αντιφλεγμονώδη και άρα προστατευτική δράση.

*Πίνουμε πολλά υγρά – κυρίως νερό.

*Αερίζουμε καλά τον χώρο μας. Για παράδειγμα, αερίζουμε το σπίτι μας νωρίς το πρωί, όταν οι ρύποι της ατμόσφαιρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

*Διατηρούμε το βάρος μας φυσιολογικό, γιατί τόσο οι παχύσαρκοι όσο και οι λιποβαρείς τείνουν να αρρωσταίνουν συχνότερα.

*Ζητάμε τη βοήθεια της φύσης. Έχει φανεί ότι υπάρχουν κάποια βότανα που, είτε σε μορφή συμπληρωμάτων είτε σε μορφή αφεψημάτων, ενισχύουν πιθανώς το ανοσοποιητικό. Τέτοια είναι: η σπιρουλίνα, το ιπποφαές, η εχινάκεια, το λεμονόχορτο, το γκουαράνα, το τζίντζερ κ.ά.

Δεν θα πρέπει να:

*Καπνίζουμε. Οι καπνιστές αρρωσταίνουν ευκολότερα, ενώ στους κλειστούς χώρους όπου επιπλέον υπάρχει και καπνός οι πιθανότητες να μεταδίδονται οι ιοί είναι μεγαλύτερες.

*Στρεσαριζόμαστε και να στενοχωριόμαστε. Εύκολο να το λέμε, δύσκολο να το κάνουμε, αλλά δυστυχώς τόσο η ψυχική όσο και η σωματική κούραση αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και μας κάνουν πιο επιρρεπείς σε ιώσεις.

*Πίνουμε πολύ αλκοόλ και να καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη, γιατί εξασθενούν το ανοσοποιητικό.

*Παίρνουμε αντιβίωση χωρίς να μας την έχει δώσει ο γιατρός. Τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να διώξουν τους ιούς, μόνο τα μικρόβια, και όταν τα παίρνουμε χωρίς να τα χρειαζόμαστε μας επιβαρύνουν και μας κάνουν τελικά κακό.

*Ακολουθούμε στερητικές δίαιτες, γιατί γινόμαστε επιρρεπείς σε εξωτερικούς εισβολείς όταν ο οργανισμός είναι αδύναμος.

*Το παρακάνουμε με την καθαριότητα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε μικρόβια, ιούς και κάθε είδους βρομιά ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, ειδικά εκείνο των παιδιών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο-κλινικό φαρμακολόγο.