Οι ερωτικές φαντασιώσεις είναι σκέψεις και εικόνες που φέρνουμε στο μυαλό μας και μας προκαλούν ευχαρίστηση, ερωτική διάθεση ή και διέγερση και, όπως μάθαμε από την ψυχολόγο Ναταλία Κουτρούλη, υπό συνθήκες, είναι ευεργετικές για τη σχέση!
Της Άννας Βοργία
Έγινε παγκόσμιο best seller, πούλησε περισσότερα από 125 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο και μεταφράστηκε σε 52 γλώσσες. Ποιο; Το βιβλίο της Βρετανίδας E. L. James «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» (Fifty shades of grey). Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Αν και οι κριτικοί δεν υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το βιβλίο αυτό που χαρακτηρίζεται ερωτική νουβέλα, το αναγνωστικό κοινό φαίνεται ότι το λάτρεψε. Το ίδιο συνέβη και με την ομώνυμη ταινία που προβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 και κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί τώρα που βγαίνει η δεύτερη ταινία (Fifty shades of darker), βασισμένη στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Πώς εξηγείται η τόσο μεγάλη απήχηση; Προφανώς, η απάντηση βρίσκεται στο έντονο ερωτικό στοιχείο της νουβέλας. Στο γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή φαντασίωσης και ερωτισμού που λίγους αφήνει ασυγκίνητους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι τέτοιο είναι και το ζητούμενο, αφού οι φαντασιώσεις που μοιράζονται οι σύντροφοι και που προσφέρουν ευχαρίστηση και στους δύο είναι ευεργετικές για τη σχέση!
Οι ερωτικές φαντασιώσεις μπορεί να είναι απωθημένες σκέψεις και εικόνες, δηλαδή πράγματα που θα θέλαμε να έχουμε κάνει και δεν έχουμε δοκιμάσει. Από την άλλη πλευρά, οι φαντασιώσεις μπορεί να αποτελούνται από σκηνές και γεγονότα που έχουμε ζήσει ή παρακολουθήσει και επαναλαμβάνουμε νοερά. Το πιο πιθανό είναι να ξεκινάνε στην περίοδο της εφηβείας, όπου ανακαλύπτει κανείς τη σεξουαλικότητά του.
Φυσιολογικές… και με συνταγή ψυχολόγου!
Ακόμα κι αν κάποιοι φοβούνται ή πιστεύουν το αντίθετο, οι φαντασιώσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Σε μια σχέση επίσης είναι καλοδεχούμενες. Εφόσον δύο άνθρωποι μοιράζονται την ίδια φαντασίωση και είναι ευχαριστημένοι εξίσου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι υγιές και αναμενόμενο να έχει κάποιος μια φαντασίωση που μοιράζεται με τον/τη σύντροφό του.
Το ζευγάρι βγαίνει από τη ρουτίνα, ανανεώνονται η σχέση και η καθημερινότητα. Επίσης, νιώθουν ότι επικοινωνούν καλύτερα, ότι δένονται περισσότερο, ότι μοιράζονται ακόμα πιο πολλά. Τους δίνεται η αίσθηση ότι η σχέση τους είναι δυνατή και έχει μέλλον.
Συχνά μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν στους συντρόφους να μοιραστούν μια φαντασίωσή τους ώστε να επικοινωνήσουν καλύτερα, να ανανεωθούν, να βγουν από τη ρουτίνα. Είναι μία από τις ασκήσεις που θα έδινε ένας ψυχολόγος σε ένα ζευγάρι που νιώθει ότι έχει τελματώσει ερωτικά. Εφόσον ένα ζευγάρι μοιραστεί μια φαντασίωση, ακόμα κι αν στο ένα μέλος δεν αρέσει, αν έχουν καλή επικοινωνία και σχέση θα το ξεπεράσουν.
Πότε υπάρχει πρόβλημα;
Πρόβλημα μπορεί να αποτελούν οι φαντασιώσεις όταν είναι υπερβολικά συχνές και όταν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτές. Αν δηλαδή οι φαντασιώσεις παρεμβαίνουν στην υγιή ερωτική μας ζωή και μας είναι απαραίτητες για να έχουμε διέγερση ή μας απασχολούν όλο το 24ωρο, τότε πιθανώς ξεφεύγουν από το πλαίσιο του φυσιολογικού. Το πρόβλημα δηλαδή ξεκινάει όταν υπάρχει εξάρτηση, όταν κάποιος έχει ανάγκη τη φαντασίωση για να λειτουργήσει ερωτικά. Εκεί προφανώς υπάρχουν προβλήματα στη σχέση και την επικοινωνία του ζευγαριού ή ζητήματα που δεν έχει επιλύσει εκείνος που έχει τόση ανάγκη τις φαντασιώσεις. Δεν είναι σπάνιο δύο σύντροφοι, επειδή δεν έχουν καλή σχέση και επικοινωνία ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να έρθουν κοντά, να προτιμούν να βρίσκονται σε φαντασιακές διαδικασίες. Ας λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι η εμμονή στις φαντασιώσεις θα μπορούσε να υποδηλώνει και την κρυφή επιθυμία για κάποιο τρίτο πρόσωπο, μια κρυμμένη ομοφυλοφιλία κ.λπ. Πρόβλημα επίσης αποτελεί το να μην θέλει ο/η σύντροφος να συμμετάσχει στη φαντασίωση και να εξαναγκάζεται με τη χρήση ψυχικής ή σωματικής βίας και γενικά να υπάρχει κακοποίηση ή μη συναινετική συμμετοχή ή να εμπλέκονται άνθρωποι που δεν μπορούν να συναινέσουν (π.χ. ανήλικοι, με διανοητικά προβλήματα κλπ.).
Φαντασιώσεις και ένοχα μυστικά
Όταν έχουμε μια φαντασίωση που δεν μοιραζόμαστε, χρειάζεται να διερευνήσουμε το γιατί μας συμβαίνει αυτό, γιατί δεν θέλουμε να την αποκαλύψουμε. Νιώθουμε άβολα, ντρεπόμαστε, έχουμε ενοχές; Χρειάζεται να βρούμε τον λόγο για τον οποίον δεν την μοιραζόμαστε αλλά και τον λόγο για τον οποίον την σκεφτόμαστε. Να απαντήσουμε στο αν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτήν καθώς και στο αν υπάρχει κάτι που δεν έχουμε εκδηλώσει ακόμα, που είναι –κατά τη γνώμη μας– ντροπιαστικό, αφύσικο, ανήθικο κ.λπ. Αυτή η εσωτερική διερεύνηση σίγουρα θα μας βοηθήσει και φυσικά θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε και με κάποιον ειδικό.
Δεν έχω ποτέ φαντασιώσεις. Γίνεται;
Είναι πολύ σπάνιο να μην έχει κάποιος φαντασιώσεις. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι πολλοί δεν το παραδέχονται ή νομίζουν πως η φαντασίωση πρέπει να είναι οπωσδήποτε έντονα ερωτική και σεξουαλική, ενώ μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως το να δούμε έναν άνθρωπο στον δρόμο και να σκεφτούμε ότι είναι γοητευτικός και ότι θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του.