fbpx

Τα 8 πιο συχνά λάθη στην φροντίδα του προσώπου

Lathi-Omorfias


Μήπως άθελά σας κάποιες φορές κάνετε πράγματα που αντί να ωφελούν βλάπτουν τελικά την υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας σας; Διαβάστε εδώ τα 8  πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες μήπως τυχόν αναγνωρίσετε μέσα σε αυτά και κάποιες δικές σας συνήθειες!

Της Μάνιας Μπούσμπουρα


Δεν ξεπλένετε το γαλάκτωμα;

Λάθος! Πολλές γυναίκες έχουν την αίσθηση πως πρέπει να ξεπλένουμε μόνο το σαπούνι. Όμως και το γαλάκτωμα καθαρισμού περιέχει, όπως και το σαπούνι απορρυπαντικούς παράγοντες (π.χ. ελαϊκό οξύ και τριαιθανολαμίνη) και μαλακτικές ουσίες. Το να μένουν τα υπολείμματα του πάνω στην επιδερμίδα σας είναι βλαβερό για την υγεία της. Πρέπει να αφαιρείτε το γαλάκτωμα από το πρόσωπό σας όπως και το σαπούνι με άφθονο νερό (κατά προτίμηση όχι σκληρό, ιδίως στο ξηρό δέρμα). Ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιείτε αμέσως μετά μία λοσιόν που αφαιρεί τα υπολείμματα.

Ξεχνάτε το ντεμακιγιάζ;

Δεν πρέπει. Μπορεί να σας δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα άμεσα ή μακροχρόνια –εφόσον κάτι τέτοιο γίνεται συστηματικά-. Καταρχήν μπορεί να υπάρξουν ερεθισμοί στο δέρμα ή στα μάτια. Μπορεί όμως επιπλέον να φαίνεται το δέρμα σας θαμπό και ταλαιπωρημένο μετά τον ύπνο, ενώ σίγουρα το δυσκολεύετε να αναπνέει κατά τη διάρκεια της νύχτας με πιθανό αποτέλεσμα να φράξουν οι πόροι και αν επιδεινώσετε μία τάση ακμής που πιθανόν έχετε ή να παρουσιάσετε μαύρα στίγματα. Με την παραμονή του μακιγιάζ πάνω στην επιδερμίδα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας ευνοείτε και την ανάπτυξη ελευθέρων ριζών που συμμετέχουν στη γήρανση του δέρματος.

Χρησιμοποιείτε την κρέμα προσώπου και στα μάτια;

Δεν είναι σωστό. Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν πως καθαρά για λόγους μάρκετινγκ και πωλήσεων οι εταιρίες καλλυντικών υποστηρίζουν πως πρέπει να αγοράζεις και κρέμα ματιών. Όμως η αλήθεια είναι ότι η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι πολύ πιο ευαίσθητη από αυτή στο υπόλοιπο πρόσωπο. Οι περιεκτικότητες λοιπόν σε δραστικά συστατικά στις κρέμες ματιών είναι διαφορετικές από αυτές των κρεμών προσώπου (ακόμη και αν είναι της ίδιας σειράς), κάποια πολύ δραστικά ερεθιστικά πιθανόν συστατικά παραλείπονται ενώ παράλληλα είναι ενισχυμένες με άλλα εξειδικευμένα συστατικά που χρειάζονται γύρω από τα μάτια π.χ για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων, τα πρηξίματα τις σακούλες κ.α.

Κρατάτε ανοιγμένα καλλυντικά πάνω από ένα χρόνο;

Καλά θα ήταν να χρησιμοποιείτε τις κρέμες και τα αντιηλιακά μέσα σε 6 μήνες το πολύ, ιδίως αν είναι συσκευασμένα σε βαζάκια και τα δάχτυλά σας έρχονται σε επαφή κάθε φορά με το προϊόν. Από τη στιγμή που θα ανοίξει ένα προϊόν ο αέρας, το φως και πολύ περισσότερο τα μικρόβια που έχουν τα χέρια μας (και μεταφέρονται στις κρέμες κάθε φορά που τις χρησιμοποιούμε), αλλοιώνουν τη σύστασή τους. Έτσι η δράση τους περιορίζεται ή μπορεί και να χαθεί τελείως. Η σημαντική αλλοίωση όμως ενός προϊόντος (θα πρέπει να μείνει ανοιχτό τουλάχιστον ένα χρόνο ή να βρεθεί σε ακραίες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, ή να ξεχνιέται ανοιχτή η συσκευασία κ.λπ), η οποία φαίνεται με αλλαγή στην υφή, το χρώμα και την μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει και αλλεργίες στο δέρμα. Όταν αγοράζετε καλλυντικά δείτε καταρχήν αν υπάρχουν οδηγίες από τον κατασκευαστή (π.χ να καταναλωθεί σε 3 ή 6 μήνες αφότου ανοιχτεί κ.λπ) και από εκεί και πέρα φροντίστε να το τελειώνετε μέσα σε 6 μήνες. Σ αυτό θα σας βοηθήσει πολύ το να μην χρησιμοποιείτε πολλά καλλυντικά ταυτόχρονα. Επίσης για τα βαζάκια των κρεμών χρησιμοποιείτε μία καθαρή μπατονέτα κάθε φορά για να πάρετε την ποσότητα που χρειάζεστε. Μην κρατάτε ανοιχτά αντιηλιακά για ένα χρόνο μετά.

Κάνετε καθαρισμό ματιών με το σαπούνι προσώπου;

Πολλές γυναίκες το κάνουν αυτό, αλλά δεν είναι σωστό, εκτός κι αν το προϊόν αναγράφει πως είναι κατάλληλο και γι’ αυτή τη χρήση (γεγονός που θα σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα περιέχει σαπούνι). Κατά τα άλλα το σαπούνι μπορεί να ερεθίσει τα μάτια πολύ και να προκαλέσει τοπικά έντονη ξηρότητα. Για την τόσο ευαίσθητη περιοχή των ματιών προμηθευτείτε με μια ειδική λοσιόν ντεμακιγιάζ.

Καθαρίζετε πολύ συχνά το δέρμα σας κι όμως είναι λιπαρό;

Δεν είναι καθόλου περίεργο αυτό, πολύ περισσότερο μάλιστα αν χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό του και ένα ισχυρό σαπούνι (π.χ. κάποιο που έχει ισχυρούς καθαριστικούς και αντισηπτικούς παράγοντες και προορίζεται για βαριές περιπτώσεις ακμής ή ένα σαπούνι που κάνει πολύ αφρό). Οι δερματολόγοι λένε πως εφόσον απουσιάζει τελείως το σμήγμα από την επιδερμίδα οι σμηγματογόνοι αδένες «λαμβάνουν μήνυμα» να παράγουν περισσότερο για να καλύψουν την απώλεια. Έτσι όσο πιο συχνά και ισχυρά εσείς καθαρίζετε τόσο κι αυτοί παράγουν! Θυμηθείτε λοιπόν πως ακόμη και σε περιπτώσεις ακμής ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πρωί και βράδυ. Ενδιάμεσα αν για κάποιον λόγο πρέπει να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας χρησιμοποιήστε κάτι πολύ ήπιο όπως ένα διάλυμα καθαρισμού.

Χρησιμοποιείτε πολύ συχνά ενυδατική;

Άλλο ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γυναίκες με ξηρή συνήθως επιδερμίδα, που όμως τις οδηγεί σε ακόμη πιο ξηρή επιδερμίδα τελικά. Πολλά στρώματα ενυδατικής κρέμας έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλη κατακράτηση του νερού στην επιδερμίδα με διόγκωση των κερατινοκυττάρων της, τα οποία με την πίεση του νερού σπάνε και απελευθερώνουν νερό που εύκολα στη συνέχεια εξατμίζεται. Το αποτέλεσμα είναι να αποκτήσετε ξηρό δέρμα! Αν νιώθετε κατά καιρούς ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση χρησιμοποιήστε πριν την κρέμα σας ένα ενισχυτικό serum ενυδάτωσης.

Μήπως πλένετε το πρόσωπό σας με σκληρό νερό;

Το σκληρό νερό απαντάται σε νησιά κυρίως, αλλά όχι μόνο και μολονότι οι περισσότερες γυναίκες που ζουν σε τέτοια μέρη το έχουν συνηθίσει καλό είναι να μην το εμπιστεύονται για το δέρμα του προσώπου τους. Το σκληρό νερό μπορεί να ξηράνει σε μεγάλο βαθμό το δέρμα και με τον καιρό να το κάνει άγριο και να το ερεθίσει. Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ξεπλένετε το πρόσωπό σας με νερό της βρύσης που πρωτύτερα θα έχετε βράσει (έτσι μαλακώνει) ή με ένα spray ιαματικού νερού.