fbpx

Το ιδανικό πρωινό ξεκίνημα


Το φαρμακείο της Μαρίας Χατζηδημητρίου είναι πολύ μεγάλο, εξαιρετικά φωτεινό, ευχάριστο και άνετο. Στην πλατεία Κλαυθμώνος από τον Δεκέμβριο του 2016, τραβά τα βλέμματα με το εντυπωσιακό industrial chic ύφος του. Το επισκέφθηκα νωρίς το πρωί και διαπίστωσα πόσο θετική ενέργεια εισπράττεις από αυτόν τον χώρο που λούζεται από φως.

Της Αλεξάνδρας Τρύφωνος Φωτογραφίες: Χριστόφορος Δουλγέρης


Με πολλές παροχές και πρωτότυπες εκπλήξεις, σε προδιαθέτει να παραμείνεις πολλή ώρα και να κάνεις τις αγορές σου. Μου άρεσε πολύ το «tester bar», όπου μπορείς να συμβουλευτείς τους ειδικούς αλλά και να δοκιμάσεις βιταμίνες για να δεις τι σε ικανοποιεί γευστικά ενώ παράλληλα παίρνεις ένα boost ενέργειας! Υπάρχει, επίσης, ειδικός χώρος για εφαρμογές αισθητικής, πολύ άνετος και ευχάριστος, και έτσι είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω νέα προϊόντα Lierac που κέρδισαν το ενδιαφέρον μου. Εδώ συνάντησα τη φαρμακοποιό κ. Χατζηδημητρίου, που ανήκει στην τέταρτη γενιά φαρμακοποιών της οικογένειάς της, και μίλησα μαζί της για τον νέο χώρο και τη φιλοσοφία του.

Ποια είναι η ιστορία αυτού του φαρμακείου;

Η οικογένειά μας έχει γνωρίσει την εξέλιξη της φαρμακευτικής μέσα από τέσσερις γενιές. Όλα ξεκίνησαν από τον προπάππου μου, που ήταν γιατρός και φαρμακοποιός όταν τα φάρμακα δεν είχαν φυσικό σημείο πώλησης και αποτελούσαν μέρος του ιατρείου. Το πρώτο φαρμακείο ιδρύθηκε στη Λευκάδα το 1920. Εκείνη την εποχή ο φαρμακοποιός έφτιαχνε μόνος του τα φάρμακα. Με σχεδόν ευλαβικό τρόπο φροντίσαμε να διατηρήσουμε τις συνταγές του για φάρμακα που μέχρι σήμερα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους και τα προτείνουμε σε πελάτες μας για συγκεκριμένες εφαρμογές. Η μητέρα μου άνοιξε το δεύτερο φαρμακείο της οικογένειας στην Πάτρα, το 1972. Εγώ, σεβόμενη την οικογενειακή παράδοση, άνοιξα το τρίτο φαρμακείο της οικογένειας στην Κλαυθμώνος το 2006.

Ποια είναι η φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η δημιουργία αυτού του χώρου;

Πρωταρχικός στόχος του νέου φαρμακείου ήταν, είναι και θα είναι να κάνουμε το σωστό με τον σωστό τρόπο. Πέρα από το φάρμακο, που υποστηρίζεται πάντα βάσει της οικογενειακής παράδοσης και των σύγχρονων απαιτήσεων, ο πελάτης μας μπορεί πλέον να βρει ξεχωριστά τμήματα για κάθε του ανάγκη. Υπάρχει χώρος με όλα τα προϊόντα διατροφής, αλλά και διατροφολόγος για να συμβουλέψει σωστά και εξατομικευμένα. Στο τμήμα καλλυντικών υπάρχει πλήρης γκάμα προϊόντων και εξειδικευμένη αισθητικός για να αφουγκραστεί τις ανάγκες των επισκεπτών, ενώ διαθέτουμε ειδικό χώρο για σχετικές εφαρμογές (καμπίνα αισθητικής), όπου ο πελάτης μας διακριτικά μπορεί να δοκιμάσει τα προϊόντα. Σε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο, ανακαλύπτει κανείς και τις υπόλοιπες κατηγορίες ενδιαφέροντος, όπως το τμήμα βρεφικών και παιδικών προϊόντων, το τμήμα στοματικής υγιεινής αλλά και το τμήμα υποδημάτων. Έπειτα από δέκα χρόνια παρουσίας στο κέντρο της Αθήνας, θέλαμε να προσφέρουμε κάτι καινούργιο και δημιουργήσαμε έναν χώρο υγείας και ευεξίας.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του φαρμακείου σας;

Παρακολουθώντας μεγάλες σχετικές εκθέσεις, έχουμε στόχο να εμπλουτίζουμε το φαρμακείο μας με όλα τα νέα προϊόντα και να υποστηρίζουμε τις ολοένα πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές θεραπείες. Εκπαιδευόμαστε διαρκώς και εξελισσόμαστε μέσα από την ίδια την ομάδα μας, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αρχικό μας στόχο, που είναι να κάνουμε το σωστό σωστά. Πάνω απ’ όλα, όμως, είμαστε δίπλα στον πελάτη, παρέχοντάς του την απαραίτητη συμβουλευτική υποστήριξη σε συνεχώς διευρυνόμενα πεδία, όπως κάνουμε πιστά εδώ και τέσσερις γενιές. Οι πελάτες μας μπορούν να επισκέπτονται συχνά τον χώρο μας και να μετέχουν σε διάφορες δράσεις και διαγωνισμούς και να απολαμβάνουν μια ξεχωριστή αγοραστική εμπειρία. Για παράδειγμα, φροντίσαμε να δώσουμε χώρο σε ένα «tester bar». Εκεί διοργανώνονται διάφορες προωθητικές ενέργειες στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής όπου οι επισκέπτες έχουν όλο το χρόνο τη δυνατότητα να συμβουλευτούν τη διατροφολόγο μας, να δοκιμάσουν βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα καθώς και να ενημερωθούν για εποχικά προϊόντα και νέες τάσεις. Εν κατακλείδι, αποσκοπούμε στο να μπούμε στη συνείδηση των πελατών μας ως «one stop shop»: δηλαδή, με μία επίσκεψή του ο πελάτης να βρίσκει από την εξειδικευμένη συμβουλή και την πλούσια γκάμα προϊόντων μέχρι και το γρήγορο υγιεινό σνακ και τη γευστική δοκιμή σκευασμάτων – και όλα αυτά να συμβαίνουν σε έναν χώρο καθαρό με καταρτισμένους και πρόθυμους ανθρώπου

Για ποιον λόγο θωρείτε το φαρμακείο τον ιδανικό χώρο για τη σωστή επιλογή των καλλυντικών;

Η αγορά καλλυντικών δεν είναι απλή. Φροντίζουμε ο πελάτης μας να αισθάνεται το φαρμακείο μας ως έναν χώρο υγείας και ομορφιάς. Είναι, σαν να λέμε, η θεραπευτική προσέγγιση της ομορφιάς. Χρειάζεται πάντα η σωστή συμβουλή και όλη η ομάδα μας είναι σε θέση να την παρέχει. Επίσης, το φαρμακείο έχει σειρές καλλυντικών προσανατολισμένες στην εξειδικευμένη περιποίηση.

Η Lierac και η Phyto κατέχουν εξέχουσα θέση στον χώρο των καλλυντικών σας. Ποια είναι η άποψή σας για τα δύο brands, γιατί τα επιλέξατε;

Πρόκειται για brands που βρίσκονται εδώ και χρόνια στον χώρο του φαρμακείου, με προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η Phyto, ειδική στην περιποίηση μαλλιών, χρησιμοποιεί ύλες φυτικής προέλευσης και η Lierac, με ειδικότητα στην αντιγήρανση, χρησιμοποιεί εξαιρετικές υφές στοχεύοντας στην κάλυψη κάθε ανάγκης της επιδερμίδας. Έτσι συμμετέχουν στη διευρυμένη γκάμα προϊόντων του φαρμακείου μας.


Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε σχετικά με το σύγχρονο φαρμακείο ΕΔΩ

Πείτε μας την άποψη σας γι’ αυτό το ρεπορτάζ και λάβετε μέρος στον διαγωνισμό μας. Περισσότερα ΕΔΩ

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε ή θα προσφέρετε στο άμεσο μέλλον στους επισκέπτες-πελάτες σας;

Όπως προαναφέρθηκε, εξειδικευμένη διατροφολόγος υποστηρίζει τους πελάτες σε θέματα διατροφής, αισθητικός κάνει περιποιήσεις προσώπου και μαλλιών, ακόμη και μακιγιάζ, με προϊόντα που θα επιλεγούν με τη βοήθειά της. Οι υπηρεσίες θα επεκταθούν και στη θεραπευτική περιποίηση ποδιών. Καθώς δεν έχουμε θέσει όρια στην εξέλιξή μας, φροντίσαμε ο χώρος να μας δίνει για πολλά χρόνια ακόμη τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες για νέες υπηρεσίες.

Τι σας οδήγησε σε μια τέτοια επένδυση αυτή την εποχή στην Ελλάδα;

Σε τέτοιες περιόδους είναι σημαντικό να γίνονται επενδύσεις επέκτασης, με σκοπό την αγοραστική εμπειρία των πελατών. Δεδομένου ότι το φαρμακείο δεν είναι απλώς ένας χώρος φαρμάκου, είναι σημαντικό οι πελάτες να βρίσκουν όχι μόνο ό,τι χρειάζονται αλλά και νέα προϊόντα. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που ο πελάτης σε τιμά και σε στηρίζει, η εμπειρία πρέπει να είναι ξεχωριστή και «value for money», ενώ οφείλεις να στέκεσαι δίπλα του σεβόμενος τις ανάγκες του. Ο νέος χώρος μάς δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε ένα σύνολο διευρυμένων υπηρεσιών σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Παράλληλα, δίνει στους προμηθευτές μας τη δυνατότητα να οργανώσουν δράσεις προώθησης προς όφελος των πελατών μας.

Πόσους ανθρώπους απασχολεί σήμερα το φαρμακείο σας και ποιες είναι οι ειδικότητές τους;

Το φαρμακείο μας απασχολεί οκτώ διαρκώς εξελισσόμενα άτομα. Δύο φαρμακοποιούς, μία κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, μία αισθητικό, μία υπεύθυνη για το ανατομικό υπόδημα και τρεις βοηθούς φαρμακείου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη συνεργασία μου με τους ανθρώπους αυτούς, καθώς τόσο εγώ όσο κι εκείνοι έχουμε ένα κοινό όραμα.


Φαρμακείο Χατζηδημητρίου Μαρία & ΣΙΑ ΕΕ, Δραγατσανίου 6, πλ. Κλαυθμώνος, Αθήνα
FB page: ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 08:00-17:00, Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 08:00-20:00 και Σάββατο 09:00-16:00.

Το ρεπορτάζ για τα φαρμακείο δεν είναι διαφημιστικό.