fbpx

STOP στην ακμή!

iqbeaute-akmh


Έχεις ακμή; Δεν είσαι η μόνη! Ακμή εμφανίζουν ακόμη και τα πιο διάσημα μοντέλα…Καιρός να χτυπήσεις οριστικά τον «εχθρό». Μάθε όλα τα μυστικά και ανακάλυψε την περιποίηση προσώπου που πρέπει να ακολουθήσεις για την αντιμετώπιση της.

της Μάνιας Μπούσμπουρα


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Αναπληρωτή Καθηγητή Δερματολογίας του Α.Π.Θ Δημήτρη Ιωαννίδη.

Γιατί εμφανίζω ακμή;

Βασική προϋπόθεση για να εμφανιστεί ακμή είναι να έχεις λιπαρό δέρμα, το οποίο είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό. Οπωσδήποτε όμως σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ακμής έχουν και κάποιες ορμόνες, αλλά και οι διαταραχές τους. Είναι δηλαδή ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, που κάποιες φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε.

Η ακμή θέλει πάντα θεραπεία;

Ναι η αντιμετώπιση της ακμής απαιτεί θεραπεία με κάποια ειδική αγωγή. Αυτό που πιθανόν αλλάζει είναι η μορφή της θεραπείας που είναι ανάλογη της έντασης της ακμής. Αλλιώς –ακόμη και αν πρόκειται για μία ήπια μορφή ακμής-μπορεί να εξελιχθεί και να έχεις αργότερα μία βαρύτερη μορφή ακμής, η οποία θα παραμείνει και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τι μπορεί να επιδεινώσει την ακμή μου;

Το στρες είναι ξεκάθαρα μια αιτία επιδείνωσης της ακμής, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα ελέγξιμο. Μπορείς όμως να αποφύγεις κάποια καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ, ακατάλληλα για το δέρμα σου. Όσο διαρκεί η ακμή σου η ενυδάτωση θα πρέπει να γίνεται από ειδικά ενυδατικά γαλακτώματα ή ζελ που δεν είναι λιπαρά και δεν προκαλούν μαύρα στίγματα (θα αναγράφουν τις ενδείξεις oil free και non comedogenic), και τα οποία θα προορίζονται για επιδερμίδες με ακμή ή προδιάθεση ακμής. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τα προϊόντα μακιγιάζ. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεις τελείως τα compact make up αλλά και το πολύωρο μακιγιάζ πάνω στο δέρμα σου. Τέλος να θυμάσαι πως δεν πρέπει από μόνη σου να σπας σπυράκια και να αφαιρείς μαύρα στίγματα. Όχι μόνο θα επιδεινώσεις την ακμή σου αλλά επιπλέον μπορεί να δημιουργήσεις και σημάδια που δεν θα φεύγουν εύκολα.

Η διατροφή τι ρόλο παίζει; Να τρώω σοκολάτα ή θα γεμίσω σπυράκια;

Οι δερματολόγοι λένε πως η διατροφή δεν συνδέεται με την πρόκληση ακμής ή την επιδείνωσή της. Υποστηρίζουν πως εφόσον δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, πρέπει να είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι ορισμένοι συνδυάζουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων με την έξαρση της ακμής τους. Δεν συνιστούν λοιπόν δίαιτα για την θεραπεία της. Ωστόσο αν παρατηρείς πως κάποιο τρόφιμο σου προκαλεί έξαρση κάνε μία δοκιμή. Διέκοψε το και μετά ξαναδοκίμασε το ύστερα από κάποιες ημέρες. Αν παρατηρήσεις, πάλι έξαρση, τότε μπορείς να το αποφύγεις για 2-3 μήνες. Πάντως για την σοκολάτα που ενοχοποιείται τόσο για τα λιπίδια της όσο και για τις πρωτεΐνες της, δεν έχουν βρεθεί σαφή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της.

Ακμή και αντιμετώπιση! Ο καθαρισμός στον αισθητικό μπορεί να βοηθήσει;

Μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν αρκεί. Θα πρέπει να συνεννοηθείς με τον δερματολόγο σου και να σε καθοδηγήσει για την συχνότητα καθαρισμού των μαύρων στιγμάτων από το πρόσωπό σου. Πάντως μην το κάνεις σε καμία περίπτωση μόνη σου.


Ακόμη και αν η ακμή σου είναι ήπια δώσε έμφαση στον καλό και συστηματικό καθαρισμό της επιδερμίδας σου, πρωί βράδυ με ένα ειδικό τζελ καθαρισμού. Ιδιαίτερα αν έχεις λιπαρό δέρμα. Πρόσεξε όμως… δεν πρέπει να καθαρίζεις το δέρμα σου πιο συχνά γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να εντείνει τη λιπαρότητα της επιδερμίδας σου ενώ ταυτόχρονα θα την αφυδατώσει και θα νιώθεις να σε τραβάει.


Πως θα καταλάβω αν το πρόβλημα ακμής που έχω είναι σοβαρό;

Η ακμή χαρακτηρίζεται ήπια εφόσον υπάρχει έντονη παραγωγή σμήγματος, μικρά μαύρα στίγματα και κόκκινα σπυράκια χωρίς πύον, ή ακόμη και κάποια επιφανειακά κόκκινα σπυράκια με λίγο πύον, σε μικρή έκταση όμως του προσώπου. Χαρακτηρίζεται μέτρια, όταν τα παραπάνω στοιχεία είναι σε όλη την επιφάνεια του προσώπου και πιο έντονα. Υπάρχει όμως και η φλεγμονώδης ακμή, όπου εμφανίζονται μεγάλα κόκκινα σπυράκια χωρίς πύον αλλά και έντονες κόκκινες βλάβες με πύον καθώς και ερυθρότητα στο πρόσωπο, ενώ η πιο δύσκολη περίπτωση είναι αυτή κατά την οποία εμφανίζονται και κύστεις, (κόκκινες και επώδυνες βλάβες με πύον).

Πρέπει να πάω σε γιατρό ακόμη και για την ήπια μορφή;

Ναι. Όταν δεις πως στο πρόσωπό σου εμφανίζονται σπυράκια και μαύρα στίγματα θα πρέπει να επισκεφθείς τον δερματολόγο να σε συμβουλέψει για τον τρόπο που θα περιποιείσαι το δέρμα σου ώστε τα πράγματα να μην επιδεινωθούν. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς πρωί βράδυ ένα κατάλληλο σαπούνι καθαρισμού και πιθανόν κάποιες ειδικές κρέμες. Πολύ συχνή είναι και η ακμή ενηλίκων που εμφανίζεται μετά τα 30 ή και 40 έτη, η οποία απαιτεί επίσης ειδική αγωγή από τον δερματολόγο. 


Εξαιρετικές σειρές για την φροντίδα του δέρματος με ακμή θα βρεις στο φαρμακείο από την Bioderma, την Frezyderm, την La Roche Posay, την Lierac αλλά και την Nip&Fab.


Προϊόντα για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση και γενικότερα για την περιποίηση προσώπου με τάση λιπαρότητας και ήπιας ακμής μπορείς να επιλέξεις και από το σούπερ μάρκετ ή τα καταστήματα καλλυντικών από την Loreal Paris, την Nivea και την Garnier.


Ποιες είναι οι top θεραπείες για την αντιμετώπιση της ακμής;

Oι αγωγές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις τοπικές (με τη χρήση διαφόρων προϊόντων πάνω στο δέρμα) και τις συστηματικές, κατά τις οποίες λαμβάνονται χάπια από το στόμα. Μπορεί όμως να γίνει και συνδυασμός των δύο, ανάλογα με την κρίση του γιατρού και το είδος της ακμής. 1. Για την πιο απλή περίπτωση ακμής συνιστάται συνήθως τοπική χρήση κρέμας ή gel με ουσίες που προκαλούν ελαφρά απολέπιση στην επιδερμίδα, ρευστοποιούν το σμήγμα και ελαττώνουν τα μικρόβια. Θα πρέπει να έχεις υπόψη σου πάντως πως ακόμη και αν μετά από 1-2 μήνες η ακμή υποχωρήσει, στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθείς μία αγωγή συντήρησης των αποτελεσμάτων για αρκετό χρονικό διάστημα. 2. Για τις μέτριες περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά αντιβιοτικά και συγκεκριμένα τετρακυκλίνες. Εφόσον αποφασισθεί αυτή η αγωγή θα πρέπει να ληφθεί για κάποιους μήνες και να συνδυαστεί με τοπική αγωγή. 3. Για βαριές περιπτώσεις ακμής (κυστική ακμή), μπορεί να χορηγηθεί η θεραπεία ισοτρετινοίνης, μιας ουσίας παράγωγο της βιταμίνης Α. Αυτή η θεραπεία είναι ίσως η πιο ισχυρή και αποτελεσματική. Κατά τη διάρκεια της λήψης μπορεί να εμφανιστεί ιδιαίτερη ξηρότητα των βλεννογόνων ( στεγνή μύτη, στεγνά μάτια και αίσθηση ξένου σώματος, ξηρά χείλη κ.λπ), πονοκέφαλοι, μυαλγίες κ.α. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνεται η ισοτρετινοϊνη εφόσον υπάρξει εγκυμοσύνη. Ένα μήνα πριν την χορήγησή της, κατά την λήψη της αλλά και ένα μήνα μετά το τέλος της θεραπείας, θα πρέπει να ακολουθούνται σίγουρα αντισυλληπτικά μέτρα. Πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται πλήρης αιματολογικός έλεγχος και ελέγχεται ότι το άτομο δεν έχει ιστορικό ηπατίτιδας ή άλλες σοβαρές ασθένειες και κατά τη διάρκεια της θεραπείας γίνεται συχνά αιματολογικός έλεγχος, όπου παρακολουθείται η αντοχή του οργανισμού στις δόσεις. 4. Για περιπτώσεις που υπάρχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (γεγονός που θα φανεί από σχετικές εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο δερματολόγος εφόσον υπάρχουν και άλλα συμπτώματα μαζί με την ακμή όπως διαταραχή της εμμήνου ρύσεως, δασυτριχία κ.α) θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία δερματολόγου και ενδοκρινολόγου. Χορηγούνται συνήθως αντισυλληπτικά (για την αντιμετώπιση γενικότερα του συνδρόμου και των συμπτωμάτων του) και τοπική αγωγή. Η χορήγηση των αντισυλληπτικών σε περίπτωση βαριάς ακμής (κυστικής) και εφόσον έχει περάσει το 17ο έτος της ηλικίας, μπορεί να συνδυαστεί και με την λήψη ισοτρετινοίνης.


Τι άλλο μπορώ να κάνω στον δερματολόγο;

Συνήθως μετά από κάποια αγωγή κατά της ακμής οι δερματολόγοι συνιστούν την εφαρμογή ενός χημικού πίλινγκ που κάνει το δέρμα ελεγχόμενα να ξεφλουδίσει και έτσι απαλλάσσεται από πιθανά σημάδια ακμής. Υπάρχουν και άλλα πίλινγκ πιο ήπια που μπορούν να βοηθήσουν, το πιο σωστό είναι να απευθυνθείς στον δερματολόγο που εμπιστεύεσαι. Από τον Οκτώβρη και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που ο ήλιος δεν είναι και τόσο δυνατός είναι το καλύτερο διάστημα για να εφαρμόζονται τέτοιες αγωγές.


Φωτογραφίες: Yannis Vlamos