fbpx

Το λεμόνι στις υπηρεσίες της ομορφιάς!


Εκτός από τις χρήσεις του στη μαγειρική και την ποτοποιία και τα ευεργετικά οφέλη του για την υγεία, το λεμόνι, αυτός ο μικρός κίτρινος θησαυρός, προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον τομέα της ομορφιάς. Γνωστό για τις στυπτικές, αποτοξινωτικές και απολεπιστικές του ιδιότητες, το λεμόνι μπορεί να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα με ελάχιστες μόνο σταγόνες από τον πολύτιμο χυμό του.

Της Μαρίας Υφαντοπούλου, blogger και αναγνώστριας του IQbeaute


Scrub σώματος

Απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αναμειγνύοντας 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη με 2 κουταλιές αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο και τον χυμό μισού λεμονιού. Απλώστε στην επιδερμίδα κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και εφαρμόστε αμέσως μετά μια πλούσια κρέμα σώματος!

Scrub άκρων

Αξιοποιήστε τις άδειες λεμονόκουπες τρίβοντας με αυτές αγκώνες, γόνατα, φτέρνες και άλλα σημεία του σώματος που παρουσιάζουν ξηρότητα. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που περιέχει το λεμόνι θα κάνουν το δέρμα σας απαλό, φωτεινό και μεταξένιο.

Scrub χειλιών

Για απαλά χείλη απλώστε 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού πριν από τον βραδινό ύπνο και το επόμενο πρωί ξεπλύνετε τρίβοντας τυχόν υπολείμματα απαλά με κυκλικές κινήσεις. Αποφύγετέ το σε πολύ σκασμένα χείλη.

Επανορθωτική κρέμα χεριών

Προσφέρετε στα ταλαιπωρημένα χέρια σας μια πλούσια ενυδατική θεραπεία. Αναμείξτε 1 κουταλάκι μέλι με μισό κουταλάκι ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού. Απλώστε πριν από τον ύπνο κάνοντας απαλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί και φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια.


Θεραπεία νυχιών

Η συχνή χρήση σκουρόχρωμων βερνικιών αφήνει κίτρινα σημάδια στην επιφάνεια των νυχιών. Επαναφέρετε τη φυσική τους απόχρωση βουτώντας τα νύχια σας για 10-15 λεπτά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό και τον χυμό ενός λεμονιού.

Θεραπεία παρωνυχίδων

Για να απαλλαγείτε από τις ενοχλητικές παρωνυχίδες, ζεστάνετε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου και προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού. Βυθίστε κατόπιν τα νύχια σας για 5-10 λεπτά, κάντε μασάζ με απαλές κινήσεις και επαναλάβετε τη διαδικασία για μερικές μέρες.


Οι φυσικές συνταγές, εφόσον τις ακολουθούμε με προσοχή, μπορούν να ωφελήσουν την εμφάνισή μας. Το λεμόνι ενδέχεται να προκαλέσει φωτοευαισθησίες κατά την έκθεση στον ήλιο. Γι’ αυτό, όσες συνταγές το περιέχουν και αφορούν στην επιδερμίδα προσώπου και σώματος, καλό θα ήταν να τις ακολουθήσετε μόνο βράδυ και το επόμενο πρωί να εφαρμόζετε απαραιτήτως αντηλιακό.


Θεραπεία κατά της ακμής, των μαύρων στιγμάτων και της λιπαρότητας

Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, απλώστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού σε όλο το πρόσωπο ή μόνο στις προβληματικές περιοχές με λιπαρότητα, ακμή και μαύρα στίγματα. Αφήστε για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Οι αντιβακτηριδιακές και απολεπιστικές ιδιότητες του λεμονιού θα εξυγιάνουν και θα συσφίξουν τους διεσταλμένους πόρους του δέρματος, ενώ παράλληλα θα διορθώσουν τις ατέλειες.

Θεραπεία λάμψης προσώπου

Αντιμετωπίστε δραστικά σκούρες κηλίδες, δυσχρωμίες και φακίδες απλώνοντας μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού με μια μπατονέτα στα σημεία που χρειάζεται. Αφήστε για 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό. Το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει σταδιακά με αυτήν τη χρήση, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ περιέχει κιτρικό οξύ, το οποίο ανήκει στα οξέα φρούτων ή αλλιώς Α-υδροξέα (AHA).

Φυσικές ανταύγειες μαλλιών

Χαρίστε στα μαλλιά σας όμορφες, φυσικές ανταύγειες απλώνοντας μείγμα από 1/4 ποτηριού χυμό λεμονιού με 3/4 ποτηριού νερό. Καθίστε στον ήλιο για 20 λεπτά και επαναλάβετε μία φορά την εβδομάδα. Προσοχή, αυτή η αγωγή δεν είναι κατάλληλη για βαμμένα μαλλιά.

Φυσική λακ μαλλιών

Αν σας έχει τελειώσει ξαφνικά η λακ, χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού στα σημεία που θέλετε να φορμάρετε και τα μαλλιά σας θα σταθεροποιηθούν! Μην το παρακάνετε με την ποσότητα, γιατί θα δείτε τα μαλλιά να κοκαλώνουν.


Η Μαρία Υφαντοπούλου είναι αναγνώστρια του IQbeaute και διατηρεί το blog «Όμορφη μέσα έξω». Προσκλήθηκε από την εκδότριά μας Μάνια Μπούσμπουρα να γράψει για εμάς αυτό το άρθρο, καθώς πολύ συχνά μάς στέλνει εξαιρετικές προτάσεις σε θέματα ομορφιάς. Μαρία, σ’ ευχαριστούμε πολύ!